I dalje pada broj izbjeglica koje u Hrvatsku dolaze izbjegličkom rutom, pa je tako u zadnja 24 sata ušlo njih 952, no u policiji ne žele nagađati što je tomu uzrok.

 U izbjegličkom centru u Slavonskom Brodu, glasnogovornica brodsko-posavske policije Kata Nujić rekla je u petak novinarima kako je u tom centru trenutno samo 14 migranata – riječ je o dvije obitelji koje čekaju svoje članove nakon medicinske intervencije.

Upitana što je uzrok padu broja izbjeglica koje ulaze u Hrvatsku, odgovorila je kako je o tome teško nagađati.

“Vrlo je teško nagađati jesu li to vremenske prilike ili nešto drugo. Sukladno priljevu iz Srbije, migranti se nakon registracije prevoze prema Sloveniji. Prema protokolu između Hrvatske i Srbije, oni su dužni upućivati migrante prema kolodvoru u Šidu, odakle se prevoze prema Hrvatsloj”, napomenula je Nujić. Dodala je da je u slavonskobrodskom centru sve spremno dođe li do ponovnog povećanja broja izbjeglica.

 Danas je 73. dan od kada su izbjeglice na ruti od Grčke prema Njemačkoj usmjerene i kroz Hrvatsku. Ovom rutom do sada je kroz Hrvatsku prošlo ukupno 446.758 osoba, a više od 130.000 njih prošlo je kroz centar u Slavonskom Brodu.

 Prolaz svih njih prošao je bez ikakvih incidenata. Centar funkcionira uz dnevnu potporu od oko 400 angažiranih osoba, od policije, vojske, medicinskih timova do volontera i pripadnika desetak humanitarnih organizacija.

Komentiraj