U noći s petka na subotu u Ankari je, u pokušaju vojnoj udara, ubijeno najmanje 265 ljudi, a uhićeno je najmanje tri tisuće ljudi. 2700 sudaca dobilo je otkaze, javljaju svjetski mediji.

Prije niti 24 sata u Ankari je vladao kaos, helikopteri su otvarali vatru, a danas gradom vlada slavljenička atmosfera. Ulice su pune ljudi koji slave neuspjeh vojnog udara.

Vojnici koji su sudjelovali u pokušaju vojnog udara poručuju da nisu znali da je riječ o puču, već kako su mislili da se radi o vježbi. Osam vojnika koji su pobjegli u Grčku helikopterom i zatražili azil, biti će izručeni Turskoj, objavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Turski premijer Binali Yildirim rekao je kako će 15. srpanj biti upamćen kao ‘festival demokracije’

Turska je vlada najavila kako razmišlja o ponovnom uvođenju smrtne kazne. Amnesty International pozvao je turskog predsjednika da poštuje ljudska prava i vladavinu prava nakon pokušaja vojnog udara. “Nije vrijeme za regresiju ljudskih prava u Turskoj. Moraju se osigurati poštena suđenja. Ponovno uvođenje smrtne kazne nikome ne bi donijelo pravdu”, rekao je direktor Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju.

>> SPRIJEČEN VOJNI UDAR: U Turskoj 265 mrtvih, tisuće uhićenih

Na društvenim mrežama u subotu su počele kružiti teorije po kojima je turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan sam organizirao vojni udar. Independent piše da je Erdogan na taj način htio preuzeti apsolutnu vlast u zemlji.

Turski premijer Binali Yildrim u subotu je poručio kako je pokušaj vojnog udara ‘crna mrlja’ turske demokracije, ali dodao da je najbolji odgovor dao turski narod. Dodao je da iza vojnog udara stoji Fetullah Gulen, koji se godinama nalazi u dobroboljnom egzilu u SAD-u. Gulen je osudio pokušaj vojnog udara i poručio kako s njim nema veze.

Podsjetim, u noći sa petka na subotu izveden je pokušaj udara jedne frakcije u vojsci koja je tenkovima zatvorila mostove preko Bospora, zauzela Ataturkovu zračnu luku u Istanbulu, prekinula emitiranje državnih medija i objavila da preuzima vlast. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oglasio se sa sigurne lokacije u Marmarisu, ljetovalištu na jugozapadu zemlje, i pozvao sve lojalne snage da im se suprotstave. Zatražio je i pomoć naroda i pozvao ga da izađe na ulice. Puč je skršen zračnim udarima lojalnog zrakoplovstva i sukobima policije, lojalnog dijele vojske i civila s pučistima diljem zemlje.

Komentiraj

FOTO:EPA/SEDAT SUNA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.