Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zatražio je u četvrtak od Berlina da izruči navodne sljedbenike islamskog klerika Fethullaha Gulena koji žive u Njemačkoj, izvijestio je turski CNN.

Turska optužuje Gulena, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, za pokušaj vojnog udara 15. srpnja. Cavusoglu je kazao da su tužitelji i suci koji su dio Gulenovog pokreta, trenutačno u Njemačkoj, gdje živi brojna turska manjina.

Ankara također pokušava uvjeriti Sjedinjene Države da joj izruče Gulena, a Washington traži službeni zahtjev sa čvrstim dokazima o njegovoj umiješanosti u pokušaj državnog udara.

Gulen, koji u egzilu živi od 1999. i vodi široku mrežu škola i zaklada u Turskoj i drugim državama, niječe bilo kakvu umješanost u pokušaj državnog udara u kojem je poginulo najmanje 246 ljudi.

Predsjednik Tayyip Erdogan optužuje Gulena, negdašnjeg prijatelja a sada žestokog protivnika, da gradi “državu u državi” i želi svrgnuti vladu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.