Na Kosu je u nedjelju počeo ukrcaj stotina sirijskih izbjeglica na putnički brod na kojem će ih grčke vlasti evidentirati i izdavati dokumente u pokušaju da uvede reda u izbjeglički kaos koji je stvoren tisućama izbjeglica na otoku.

Grčke vlasti odgađale su ukrcavanje na brod izrađujući planove kojima bi se izbjegao kaos među sve očajnijim izbjeglicama koji do otoka u velikim brojevima stižu malim plovilima iz susjedne Turske.

Ukrcavanje na trajekt Eleftherios Venizelos, koji je na Kos stigao u petak, započelo je tijekom noći i odvija se uz manje svađe izbjeglica oko prioriteta za ulazak. Ukrcavaju se u skupinama od po 20 ljudi a brod koji je unajmila grčka vlast može prihvatiti oko 2500 ljudi.

Sirijci, koji bježe pred građanskim ratom u svojoj zemlji, imaju status izbjeglica i stoga veća prava temeljem međunarodnog humanitarnog prava od imigranata iz drugih zemalja koje Grčka smatra ekonomskim migrantima.

Gotovo četvrt mlijuna migranata prešlo je ove godine Sredozemlje u pokušaju da se domogne Europe, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije. Polovica toga broja stigla je na grčke otoke a broj je naglo porastao tijekom ljeta kad je more nešto mirnije i vjerojatnost sigurnog prelaska Sredozemnoga mora nešto veća.

Brojne izbjeglice spavaju na Kosu u šatorima, napuštenim zgradama ili na otvorenom a manji broj koji to može platiti u hotelima. Među imigrantima iz raznih zemalja, poput Afganistana, Pakistana i Irana, izbijaju sukobi jer ne ostvaruju prava na izbjeglički status i policija pokušava održavati red te je na otok dovela pripadnike interventnih snaga.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.