Švicarska vojska pokrenula je potragu za pilotom i njegovim borbenim lovcem, nakon što je zrakoplov zračnih snaga te zemlje nestao tijekom vježbe u ponedjeljak, izvijestilo je švicarsko ministarstvo obrane.

Zrakoplov F / A-18C, nestao je u blizini Sustena u središnjoj Švicarskoj u ponedjeljak popodne. Pretpostavlja se da je nestao u teško pristupačnom planinskom alpskom području, a loše vrijeme i mrak ometaju potragu, kažu u švicarskom ministarstvu obrane.

Zapovjednik švicarskih zračnim snaga Aldo Schellenberg rekao je konferenciji za medije da je duboko potresen incidentom.

Na pitanje o šansama preživljavanja pilota, on je rekao: “Nadamo se i molimo”, izvijestila je švicarska novinska agencija SDA.

Zrakoplov je poletio iz zračne baze Meiringen u ponedjeljak  u 14,01 sati (GMT), kao drugi zrakoplov u vježbi, a radijski kontakt s bazom izgubljen je četiri minute poslije.

Najnoviji incident treći je koji je zadesio švicarsko vojno zrakoplovstvo zadnjih nekoliko godina. Pilot je ozlijeđen kada se zrakoplov F / A 18 srušio u listopadu 2015. godine u jugoistočnoj Francuskoj, dok je drugi takav zrakoplov pao 2013. godine.

Ranije ove godine švicarski demonstracijski lovac F 5E sudario se s drugim zrakoplovom i srušio u jezero u sjevernoj Nizozemskoj uoči aeromitinga.

Komentiraj