Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel izgubili su u dva od tri pokrajinska parlamenta na izborima u nedjelju, a uspjeh je ostvarila protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je ušla u sva tri parlamenta, pokazale su izlazne ankete.

Stranke kancelarke Merkel izgubila je u pokrajinskom parlamentu Baden-Wuerttemberga i Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pflaz), prema izlaznim anketama.
Analitičari tumače da su njemački birači kaznili kancelarku zbog njezine politike otvorenih vrata prema izbjeglicama kojih je više od milijun ušlo u Njemačku u 2015.
Na pokrajinskim izborima za parlament Saske-Anhalt u bivšoj istočnoj Njemačkoj gdje su konzervativni kršćanski demokrati (CDU) i dalje najveća stranka,  AfD je osvojio 21,5 posto glasova, prema izlaznim anketama.
Također prema izlaznim anketama AfD je u Baden-Wuerttembergu i Poranju-Falačkoj osvojio 12,5 odnosno 10 posto glasova.
Ti rezultati znače da je stranka krajnje desnice sada zastupljena u polovici od 16 njemačkih saveznih pokrajina čime ostvaruje dobru startnu poziciju za savezne izbore 2017.
Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protuizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajen politički krajobraz Njemačke.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.