Njemačka je u subotu pojačala mjere sigurnosti na javnim mjestima poput zračnih luka i željezničkih postaja, strahujući da na njezinom teritoriju može biti još ekstremista koji su u bijegu nakon jučerašnjeg krvoprolića u Parizu, a njezin ministar unutarnjih poslova Thomas de Maziere uputio je poziv svima da ne dovode u “vezu mržnje” terorističke napade u Parizu i migrantsku krizu u Europi.

“Stanje je ozbiljno”, rekao je ministar u obraćanju novinarima nakon izvanrednog sastanka vlade koji je sazvala kancelarka Angela Merkel kako bi se razmotrile moguće posljedice napada na Njemačku.

“Njemačka je i dalje na ciljniku međunarodnog terorizma”, rekao je de Maziere, dodavši da vlasti razmatraju ima li mogućih veza između Njemačke i terorista.

Potvrdio je da je njemačka policija kontaktirala francuske vlasti glede uhićenja crnogorskog državljanina 5. studenoga u Bavarskoj, koji je navodno krenuo prema Parizu u automobilu punom oružja i eksploziva.

“Želio bih uputiti hitan poziv da nitko ne dovede u vezu mržnje napade u Parizu s raspravama o izbjeglicama”, rekao je.

U Njemačkoj, zemlji koja prima najviše izbjeglica s Bliskog istoka i iz Afrike, sve su žešće rasprave između vlasti i protivnika pristupa koji je odabrala kancelarka Merkel, a najglasniji je bavarski premijer Horst Seehofer, koji je u subotu ponovno pozvao za snažniju kontrolu europskih granica, ne samo vanjskih, nego i unutarnjih.

Komentiraj