Najmanje su četiri zapadne zemlje objavile sigurnosno upozorenje tijekom božićnih blagdana za zapadnjake u popularnoj pekinškoj diplomatskoj i zabavnoj četvrti u kojoj je policija pojačala svoje ophodnje.

Peking je uglavnom siguran grad a stranci su rijetko mete kriminalaca, premda se povremeno znaju događati incidenti u pomodnoj četvrti Sanlitum gdje se nalaze barovi i restorani. U kolovozu je na tom području napadač nožem izbo Francuza i Kineskinju a ona je od pretrpljenih ozljeda umrla.

Američko veleposlanstvo reklo je u kratkoj izjavi da je “primilo informacije o mogućim prijetnjama” u vrijeme Božića 25. prosinca ili oko tog datuma protiv zapadnjaka u četvrti Sanlitun, u kojoj je također smješteno mnogo ambasada.

Francuska ambasada, britansko i australsko ministarstvo vanjskih poslova objavili su slična upozorenja ne dajući nikakve pojedinosti.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei rekao je da je svjestan izvješća te da vlada pridaje veliku pažnju sigurnosti stranaca.

Pekinška policija, u izjavi objavljenoj na svojem službenom blogu, rekla je da će na snazi biti drugi, “žuti” stupanj upozorenja tijekom Božića i Nove godine, a pozornost će biti usmjerena na trgovačke centre koje će vjerojatno posjetiti tijekom blagdana veći broj ljudi.

“Policija planira unaprijed i poduzela je mnoge mjere… da osigura javni mir i red”,  stoji u izjavi.

Božić se ne slavi kao blagdan u službeno ateističkoj Kini, no mnogi mladi ljudi slave ga na vlastiti način kao sofisticirani zapadnjački običaj i prigodu za darivanje.

Reutersov fotograf potvrdio je da je vidio naoružane policijske specijalce ispred glavnog trgovačkog centra u Sanlitumu. Redovna policija u Kini ne nosi oružje  a oružani kriminal nije uobičajen.

Komentiraj