Jedite u mraku ili zavezanih očiju i pojest ćete 9 posto manje hrane, sugerira studija objavljena u medicinskom časopisu Food Quality and Preference i pokazuje da ta jednostavna metoda može pomoći gubitku tjelesne težine.

Čini se da izreka o “gladnim očima” ima uporište u stvarnosti jer pogled na hranu stimulira apetit, prema studiji koja je otkrila da su jedući u mraku ljudi otvoreniji za signale koje im šalje tijelo.

Znanstvenici sa sveučilišta Konstanz u Njemačkoj proveli su ispitivanje na dvije skupine dobrovoljaca. Prva je skupina jela zavezanih očiju, a druga je bila kontrolna.

Na stolu je svaki pojedinac imao tijekom 15 minuta tri zdjelice s po 95 grama sladoleda.

Zaključci su pokazali da su sudionici koji su jeli zavezanih očiju pojeli 9 posto manje hrane i precijenili su količinu obroka za 88 posto.

Kontrolna skupina pojela je 116 grama sladoleda po osobi, a oni koji su jeli u mraku samo 105 grama.

Da bi razumjeli mehanizam sitosti u mraku, znanstvenici su ispitali sudionike o utiscima. Oni koji su jeli u mraku precijenili su količinu pojedene hrane.

“Bez pogleda na hranu konzumenti su se usredotočili na ono što u trenutku jela osjećaju i prekinuli su kada su se osjetili sitima”, objasnila je dr. Britta Renner, voditeljica studije.

Komentiraj

FOTO:Goran Jakus/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.