Bečka podzemna željeznica će po uzoru na Grad London postati ‘odskočnom daskom’ za mlade glazbene talente.

Grad Beč projektom Zvijezde metroa (U-Bahn-Stars) budućim naraštajima glazbenika želi pružiti priliku da se predstave široj publici. Projektom se ujedno želi i poboljšati atmosfera prostora te ga učiniti ugodnijim za putnike.

Glazbenici koji se nadaju da bi svoju karijeru mogli započeti nastupima u bečkoj podzemnoj željeznici mogu se sve do 28. svibnja godine prijaviti na natječaj Zvijezde metroa.

Stručni žiri će potom odabrati pet najboljih izvođača, ali će i publika glasovanjem putem Interneta biti uključena u proces odlučivanja te će tim putem biti odbrano pet dodatnih glazbenika.

Prvi nastup najavljen je za 6. srpnja na stanici Westbahnhof, kada će svih deset odabranih izvođača naizmjence nastupati u vremenu između 15 i 23 sati. Ako se kampanja pokaže uspiješnom i putnici dobro prihvate ovaj način zabave, projekt će se proširiti i na druge stanice podzemne željeznice.

Uzor bečkom projektu bio je Grad London, gdje je interes glazbenika bio ogroman, jer su glazbenici shvatili da nastupom u postajama podzemne željeznice zapravo nastupaju pred nekoliko tisuća ljudi te su šanse da budu ‘otkriveni’ jako velike.

Bečke gradske vlasti osim ovim projektom žele pojačati sigurnost u podzemnoj željeznici. U naredne će dvije godine biti zaposleno 120 dodatnih zaštitara, a radi se i na pojačanju osvjetljenja i postavljanju dodatnih SOS-stupova.

Komentiraj