UN-ova agencija zadužena za nuklearna pitanja odlučila je u utorak zatvoriti istragu prošlih aktivnosti koje je u razvoju nuklearne energije provodio Iran i odabrala je podržati sporazum između Teherana i velikih sila.

Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prihvatilo je rezoluciju kojom se okončava dugotrajna istraga, ali se dopušta inspektorima da nastave pratiti nuklearni program Islamske Republike Iran.

Ta je odluka simbolična pobjeda Irana, piše agencija Reuters i poziva se na diplomata koji kaže da je odluka donesena konsenzusom.
IAEA je u prosincu objavila izvješće u kojem je navela da je Iran do 2003. imao tajni program nuklearnog oružja, ali da takvih aktivnosti nije pronašla nakon 2009.
Međunarodna zajednica nije komentirala to izvješće kojim je IAEA, u dosadašnjih 12 godina istrage, najjasnije pokazala da je Iran pokušavao razviti atomsku bombu iako je to redovito opovrgavao.
Sjedinjene Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Kina dogovorile su s Teheranom u srpnju 2015. sporazum kojim se obvezuju Iranu ukinuti gospodarske sankcije, a Iran se zauzvrat obvezuje ograničiti svoje nuklearne aktivnosti.
Međutim, neki ljudi izvan Upravnog odbora IAEA-e smatraju da je puna istraga o tome je li Iran u prošlosti kršio sporazume o neširenju nuklearnog oružja žrtvovana u korist političkog sporazuma između Irana i velikih sila.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.