Pravni stručnjak Mosta, Robert Podolnjak u utroak je za N1 komentirao današnja događabnja u Saboru. Podolnjak se ne slaže s HDZ-om da Petrov nema demokratski legitimitet i da bi trebao podnijeti ostavku.

“Smatramo da su oni prvi prekršili Ustav i to predsjednik Vlade koji je razriješio četiri ministra u Vladi, bez ikakve uloge Hrvatskoga sabora u toj odluci. Danas imate situaciju krnje neustavne Vlade, nema četvorice ministara, nema nijedne osobe odgovorne Hrvatskom saboru, a morala bi biti Vlada koja u cijelosti odgovara Hrvatskom saboru”, rekao je Podolnjak dodajući da bi premijer trebao predložiti nove ministre i tako dokazati da ima povjerenje Sabora. “Ali, on ne poduzima ništa”, kaže.

“Nakon glasovanja o povjerenju ministru Mariću, mi očekujemo da će Vlada podnijeti ostavku ili očekujemo da će premijer ispoštovati smjenu i da će imenovati nove ministre ili smijeniti Vladu i raspisati nove izbore. Na njemu je da to učini”, rekao je Podolnjak. Dodao je da Hrvarska u ovom trenutku nema Vladu prema Ustavu jer su četiri ministarstava bez ministra. “To je neustavna situacija bez presedana”, rekao je.

Istaknuo je i to da se rasprave o Boži Petrovu i Zdravku Mariću neće održati istoga dana. “Naš je stav da je predsjednik Vlade dužan podnijeti prijedlog Hrvatskom saboru za četiri nova ministra i tražiti povjerenje. Na taj će način demonstrirati ima li većinu. Za glasovanje o povjerenju predsjedniku Sabora može se imati samo negativna većina, ali zastupnici HDZ-a ni u jednom trenutku nisu demonstrirali da imaju dovoljno glasova za izbor novoga predsjednika. Ovo je situacija bez presedana”, rekao je Podolnjak za N1.

Komentiraj