Istočnonjemački grad Erfurt podigao je optužnicu protiv nepoznatih počinitelja nakon što su mediji otkrili ogromnu svastiku na travnjaku pored katedrale, vidljivu na satelitskim fotografijama servisa Google Earth.

“Tragove u travnjaku smo ponovno pognojili i posijali novu travu kako bi izbrisali kukasti križ”, rekla je u dnevniku Thueringische Landeszeitung predstavnica gradskih vlasti.

Pretpostavlja se da je kukasti križ, vidljiv samo iz zraka, nastao tako što su nepoznati počinitelji na određenim mjestima posipali gnojivo što je na tom mjestu izazvalo pojačani rast trave i izdvajanje od ostatka travnjaka koji se nalazi u blizini erfurtske katedrale.

Prije nekoliko dana u istom gradu je izbio skandal s desno-radikalnom pozadinom kada su prolaznici u policijskom automobilu uočili primjerak poznatog desno-ekstremnog časopisa, nakon čega su oba policajca suspendirana.

Javno isticanje simbola koji predstavljaju političke stavove protivne društvenom uređenju Njemačke, u što spada i kukasti križ, kažnjivo je po zakonu i za to kazneno djelo predviđene su novčane i zatvorske kazne do tri godine.

Iscrtavanje kukastih križeva u krajobrazu bilo je popularno za vrijeme tzv. Trećeg Reicha. Posljednji veliki kukasti križ otkriven je početkom devedesetih u blizini Berlina, gdje je u jednoj crnogoričnoj šumi bio iscrtan ogroman kukasti križ koji je bio vidljiv samo nekoliko tjedana godišnje kada su listovi ariša, kojim je križ bio iscrtan, promijenili boju.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.