Nakon što su javnost šokirali tragični događaji koji su snašli Tomislava Salopeka, hrvatske tvrtke koje posluju u Egiptu pojačale su mjere sigurnosti, a neke su svoje radnike poslale natrag kući. Trenutno se u Egiptu nalazi još osamdesetak hrvatskih građana, od kojih se 36 tamo nalazi zbog posla, javlja HRT.

Hrvatske tvrtke u Egiptu posluju još od vremena Jugoslavije, a one poput Ine, Crosca, Ingre i Exportdrva već su dugo poznate među egipatskom poslovnom elitom. Opseg posla dosta se smanjio, no posljednjih godina i dalje neke od njih imaju svoja predstavništva.

Ina koja u Egiptu crpi naftu u zapadnoj pustinji već je vraćala svoje radnike u Hrvatsku, za vrijeme nemira 2011. godine. No, današnja je situacija ipak nešto drugačija, više nema pravila. Hrvatska diplomacija zato će od egipatskih vlasti zatražiti da pojedine radnike čuva vojska.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić jučer je rekla kako je s hrvatskim radnicima u Egiptu razgovarala o pojačanju osiguranja te mogućnosti da ih, u nekim dijelovima Egipta gdje to dosad nije bilo učinjeno, osigura vojska. Hrvatske tvrtke ipak neće biti te koje će čuvati radnike.

Komentiraj