Ovogodišnje izdanje najvećeg američkog Festivala neovisnog filma Sundance otvorit će u četvrtak u Park Cityju dokumentarni film “Norman Lear: Just Another Version of You” istaknutih dokumentarista Heidi Ewing i Rachel Grady o jednome od najuspješniih producenata u povijesti televizije, a među dvjestotinjak filmova koji će se prikazati do 31. siječnja je i debitantski film Dubravke Turić “Belladonna”, i to u međunarodnoj konkurenciji kratkometražnih filmova.

Festival pokrenut 1985. na inicijativu glumca i redatelja Roberta Redforda, tradicionalno u siječnju u gradovima Park City, Salt Lake City, Ogden i Sundance u saveznoj američkoj državi Utahu donosi neka od ponajboljih filmskih ostvarenja u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj konkurenciji, predstavlja izabrane filmove iz cijelog svijeta, otkriva nova imena filmske scene.

Kako je priopćeno na mrežnim stranicama festivala, u program festivala Sundance 2016, koji će se održati od 21. do 31. siječnja, uvrštena su 123 dugometražna filma iz 37 zemalja, među kojima je 49 filmskih prvijenaca, od čega je njih 30 uvršteno u službenu festivalsku konkurenciju. Ukupno će 103 dugometražna filma prikazana na festivalu ujedno biti i svjetske premijere.

Ti su filmovi odabrani među ukupno 12.793 prijavljenih iz 120 zemalja, od čega je bilo dugometražnih filmova 4.081 te 8.712 kratkih.

Ukupno je 16 filmova uvršteno u glavnu dramsku kategoriju festivala, koja nudi “prvi pogled na nova inovativna imena američkog nezavisnog filma”. U dokumentarnom programu prikazat će se 16 svjetskih premijera američkih dokumentaraca “koji bacaju svjetlo na ideje, ljude i događaje koji oblikuju naše doba”.

Festivalski program ima i međunarodnu igranu kategoriju “filmova talentiranih filmaša iz svih krajeva svijeta, koji nude svježe perspektive i nove ideje”. Međunarodna dokumentarna kategorija predstavit će “filmove nekih od najhrabrijih, izvanrednih međunarodnih imena današnjice”.

Povrh navedenih, projekcije će se održavati i u programima “Next”, koji donosi “čista, hrabra djela koja se ističu svojim inovativnim, vizionarskim pristupom pričanju priče”; “Spotlight”, posvećenom “kinematografiji koju volimo”; “Midnight”, posvećenom žanru horora; “New Frontier”, koji prikazuje filmove koji “šire tradicionalno poimanje filma”; u eksperimentalnom programu “Shorts”, te “Sundance Kids”, namijenjenom mlađoj publici. O 27 festivalskih nagrada odlučivat će 23 filmska, kazališna, kulturna i znanstvena stručnjaka.

Zvjezdani line-up

Najavljeni line-up uključuje nove filmove redateljskih velikana kao što su Kenneth Lonergan, Kelly Reichardt, Todd Solondz, Taika Waititi, Ira Sachs i Whit Stillman. Glumačke zvijezde Viggo Mortensen i Frank Langella glume u “Fantastičnoj četvorci”, Laura Dern, Kristen Stewart i Michelle Williams u “Certain Women”; Rachel Weisz, Michael Shannon, Kathy Bates i Danny Glover u “Complete Unknown”, a Paul Rudd i Selena Gomez u filmu koji zatvara festival “The Fundamentals of Caring”.

John Krasinski režirao je novi scenarij Jamesa Strousea “The Hollars”, s Annom Kendrick, Margo Martindale, Richardom Jenkinsom, Sharltom Copleyem i Charliejem Dayom; redatelj filma “What We Do In The Shadows” Taika Waititi dolazi na Sundance s novim filmom “Hunt for the Wilderpeople”; Casey Affleck, Michelle Williams, Lucas Hedges i Kyle Chandler pojavit će se u “Manchester by the Sea” Kennetha Lonergana.

U sklopu festivala bit će prikazana i manjinska hrvatska koprodukcija, dugometražni igrani film “Dobra žena”, redateljski prvijenac glumice Mirjane Karanović.

“Naša ovogodišnja selekcija velikim dijelom pokazuje da u srži očaravajućih filmskih priča vrlo često leže fascinantni, povremeno čak junački, likovi. Okrećući svjetlo reflektora na njih, nezavisni filmaši čine upravo ono što im oduvijek najbolje ide: povezuju točkice ljudskog postojanja sa snažnim nabojem emocionalnog strujanja”, kazao je programski direktor Trevor Groth.

Direktor festivala John Cooper istaknuo je kako je Sundance već godinama “mjesto istinskih otkrića”. “Posljednjih godina bilježimo rast mlađe publike, što pokazuje da je nova generacija obožavatelja nezavisnog filma sklona kulturnom avanturizmu i zainteresirana za raznoliki program kakav ovdje nudimo”, kazao je.

Festival koji slavi svjetski neovisni film

Festival otvara po jedan film iz svake od natjecateljskih kategorija, te jedan iz kategorije kratkog filma. Odabrani filmovi s festivala u Utahu bit će prikazivani tijekom godine na drugim festivalima u organizaciji Sundance instituta, uključujući Sundance London i Sundance Hong Kong.

Proizašao iz inicijative američkog glumca Roberta Redforda, koji je 1981. u Utahu okupio skupinu svojih prijatelja i kolega želeći razviti okoliš namijenjen poticanju nezavisnosti, otkrivanja i pojave novih glasova u američkoj filmskoj industriji, Sundance je postao i ostao najveći svjetski festival nezavisnog filma, koji je pomogao pokrenuti karijere redatelja kao što su Steven Soderbergh, Paul Thomas Anderson, Darren Aronofsky i Quentin Tarantino.

Osmišljen u prvome redu kao platforma koja bi omogućila veću vidljivost američke i međunarodne nezavisne produkcije, festival se razvio u ‘mjesto okupljanja’ tzv. indie filma. Posvećen otkrivanju i razvoju nezavisnih umjetnika i publika, festival kroz svoje programe nastoji prepoznati, poduprijeti i poticati nezavisne filmske i kazališne umjetnike te njihov rad predstaviti publici.

Festivalske aktivnosti i događanja svake godine privuku više od 50 tisuća ljudi, a osim što dobiju priliku za upoznavanje s novim talentima nezavisne filmske industrije kroz tri festivalska programa – dokumentarni, dramski te program kratkog filma – posjetitelji mogu sudjelovati u panel diskusijama s vodećim osobama filmske industrije, te uživati u glazbenim nastupima, umjetničkim instalacijama i zabavama u organizaciji festivalske zajednice.

“Već godinama njegujemo nezavisno svjetsko filmsko stvaralaštvo i ta su nam iskustva donijela bogatstvo različitih pogleda i perspektiva na ono što radimo. Istraživanje međunarodne scene u potrazi za diversifikacijom krajobraza američkog neovisnog filmskog stvaralaštva uzbudljiv je poduhvat i nešto čemu smo apsolutno predani”, kazao je Redford.

Komentiraj