Grčka je u ponedjeljak poduzela nove korake u smjeru ublažavanja krize, otvaranjem burze dionica prvi put nakon pet tjedana, a sam početak trgovanja obilježio je oštar pad glavnog burzovnog indeksa.

Glavni indeks Atenske burze na početku je trgovanja potonuo gotovo 23 posto. Među najvećim pojedinačnim gubitnicama bila je dionica najveće grčke komercijalne banke National Bank of Greece, s padom cijene dionice od 30 posto, što je inače dnevni limit. Indeks bankovnog sektora u cjelini bio je na gubitku u visini dnevnog limita.

Atenska burza zadnji je dan bila otvorena 26. lipnja. Trgovanje je potom obustavljeno od 29. lipnja u sklopu uvođenja kontrole protoka kapitala s ciljem zauzdavanja odljeva eura koji je zaprijetio kolapsom tamošnjih banaka i izlaskom zemlje iz eurozone.

 

  • Po mišljenju analitičara, tržište dionica mogli bi pritiskati i slabi izgledi za grčko gospodarstvo

 

U međuvremenu je Atena dogovorila okvirni paket međunarodnih zajmova s partnerima u Europskoj uniji u zamjenu za teške reforme i stroge mjere štednje. No, kako do primjena toga sporazuma još treba pričekati, zabrinutosti vezane uz političku i gospodarsku stabilnost ne prestaju jenjati.

Prema nedjeljnim napisima u grčkom listu Avgi, koji je blizak Syrizi, grčka vlada traži 24 milijarde eura u prvoj tranši iz paketa međunarodne financijske pomoći u kolovozu. Od toga je iznosa, po pisanju toga lista, 10 milijardi eura namijenjeno početnoj dokapitalizaciji grčkih banaka, 7,16 milijardi eura za otplatu mostnog zajma i 3,2 milijarde za otplatu duga po grčkim obveznicama koje drže Europska središnja banka (ECB) i drugi.

U Europskoj komisiji su, međutim, mišljenja da sporazum u kolovozu nije vjerojatan i da će biti potreban novi mostni zajam Grčkoj.

Time se u fokus vraćaju dionice grčkog bankovnog sektora. Dokapitalizacija, kako kratkoročna tako i dugoročna, pritišće vrijednost postojećih dionica. Nadalje, banke ove godine ne ostvaruju dobit a imaju i goleme iznose loših zajmova. A s obzirom da dionice banaka čine petinu svih dionica na tamošnjoj burzi, to nije dobra vijest za burze nakon što ponovno počne trgovanje.

Po mišljenju analitičara, tržište dionica mogli bi pritiskati i slabi izgledi za grčko gospodarstvo. U Europskoj komisiji predviđaju da će grčko gospodarstvo ove godine zablježiti pad od dva do četiri posto, što znači povratak u recesiju koja je do 2014. godine tijekom šest godina snažno pritiskala gospodarstvo.

Komentiraj

FOTO:Davor Visnjic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.