Pobjednik 301. Bare, kojom su u petak počele alkarske svečanosti, s 9 osvojenih punata je Alen Filipović Grčić.

Pobjedu je odnio nakon drugog pripetavanja s prošlogodišnjim pobjednikom Alke Franom Ivkovićem.

Nakon tri regularne trke oba kopljanika imali su po 7 punata, u prvom pripetavanju pogodili su u jedan, u drugom je Ivković promašio, a Filipović Grčić pogodio u jedan.
Tridesetogodišnji Alen Filipović Grčić godine potječe iz stare alkarske obitelji, a na Alki je debitirao 2002. Do sada je osvojio tri Bare, Čoju i Alku.
Pobjedniku Bare Alenu Filipoviću Grčiću vojvoda Ante Vučić na koplje je privezao dva metra zelenog sukna. Viteško alkarsko društvo nagradilo ga je  brončanom plaketom Alke i nagradom od 15 tisuća kuna.
Brončana plaketa pripala je i njegovom momku  Anti Perajici.
Današnje natjecanje za Baru pratilo je oko 5 tisuća gledatelja.

Slijedi natjecanje za Čoju u subotu u 17 sati i 30 minuta za Čoju, te Alka u nedjelju .

Sinjskom alkom,  hrvatskom viteškom igrom slavi se pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj je dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo navalu turskog zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika. U puku Cetinske krajine još živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku oživljavajući tako svake godine prve nedjelje u kolovozu svoju slavnu pobjedu. Alka se održava svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju. Dva dana prije Alke održava se generalna proba (tzv. Bara), a uoči samog natjecanja druga generalna proba (tzv. Čoja).

U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.