Polaganjem vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca te na grob ove godine preminulog književnika i kritičara Miroslava S. Mađera na Gradskome groblju u Vinkovcima, u četvrtak su započeli 21. dani Josipa i Ivana Kozarca, književno-znanstvena manifestacija utemeljena s ciljem valoriziranja i promoviranja zavičajne književnosti i tradicije, a posljednjih godina i proučavanju povijesti i razvitka hrvatskog književnog jezika.

Večeras u prostoru kavane Art u Vinkovcima, predstavljanjem prve knjige „Izabranih pjesama“ Miroslava S. Mađera, odan je hommage tom velikom Vinkovčaninu, a Mađerove pjesme čitali su Hrvojka Mihanović Salopek i Goran Rem te recitatori vinkovačke Gimnazije i Srednje strukovne škole.

 

  • U istome prostoru u programu pod nazivom „Milovo sam garave i plave“, povodom 130. godišnjice rođenja i 105. godišnjice smrti Ivana Kozarca, pjesme tog zavičajnog književnika, pjesnika, pripovjedača i romanopisca, pjevale se Ženska pjevačka skupina KUD-a „Šumari“, Jazwa band, Cane i Romantičari i drugi.

 

U petak će se održati 4. znanstveni skup „Stoljeća hrvatskog jezika“, na kojem sudjeluje desetak istaknutih hrvatskih jezikoslovaca koji će se referirati na temu jezika s kraja 17. i početka 18. stoljeća.  Pretisak knjige „Postanak naravne pravice“ Matije Antuna Relkovića predstavit će istaknuti  jezikoslovci i književni znanstvenici Josip Bratulć i Marko Samardžija.

Učenicima vinkovačke Gimnazije i njihovim gostima u programu „Živi kapitali“ predstavit će se čitanjem svojih djela desetak hrvatskih književnika, među kojima Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Tito Bilopavlović, Alenka Mirković-Nađ.

U Gradskoj vijećnici u Vinkovcima u petak poslijepodne svečano će boti uručene nagrade Josip i Ivan Kozarac. Dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo je akademik, književni znanstvenik Krešimir Nemec, za knjigu godine s područja književnosti nagrađen je Pavao Pavličić, nagradu za znanstvenu knjigu ponijet će Sanja Jukić, a povelju uspješnosti Tanja Belobrajdić.

U subotu „Jutrom poezije“ završavaju 21. dani Josipa i Ivana Kozarca.

Književno-znanstvenu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca 1995. godine utemeljili su Slavonska naklada „Privlačica“ koja ih redovito i organizira, te Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, grad Vinkovci i „Hrvatske šume“.

Komentiraj

FOTO:Luka Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.