Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu je na hitnim konzultacijama “snažno osudilo” novi nuklearni pokus Sjeverne Koreje i objavilo da će pripremiti “dodatne mjere” protiv te zemlje.

U izjavi koja je usvojena jednoglasno, uključujući sjevernokorejsku saveznicu Kinu, 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti navodi kako su odlučile “odmah početi rad na takvim mjerama”, koje že biti obuhvaćene “novom rezolucijom Vijeća sigurnosti”.

“Članice Vijeća sigurnosti… podsjećaju da su već prije izrazile odlučnost da će poduzeti daljnje značajne mjere u slučaju novog nuklearnog pokusa Demokratske Narodne Republike Koreje. S obzirom na tu odluku i težinu prekršaja, članice VS UN odmah će započeti rad na takvim mjerama u novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti”, rekao je urugvajski veleposlanik pri UN Elbio Roselli, koji ovog mjeseca predsjeda vijećem.

Sastanak, koji su zatražili SAD i Japan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela četvrti nuklearni pokus, ovaj put s hidrogenskom bombom, mogao bi završiti jačanjem međunarodnih sankcija prema Pjongjangu, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Nekolicina rezolucija VS UN-a zabranjuje Sjevernoj Koreji bilo kakve nuklearne ili balističke aktivnosti pod prijetnjom sankcija. Novi nuklearni pokus odmah su osudile sve najveće sile svijeta i glavni tajnik UN Ban Ki-moon kao kršenje rezolucija.

  • Svi prijašnji nuklearni pokusi u listopadu 2006., svibnju 2009. i veljači 2013. izazvali su jačanje sankcija koje se prije svega odnose na banke i tvrtke povezane s nuklearnim ili balističkim aktivnostima Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro objavila da je provela uspješno testiranje hidrogenske bombe (H-bombe), oružja koje iskorištava energiju nuklearne fuzije i koje je višestruko snažnije od atomskih bombi (A-bombi) u kojima se energija oslobađa fisijom elemenata poput uranija i plutonija. Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Svjetske sile i organizacije odmah su oštro osudile sjevernokorejski pokus, no stručnjaci diljem svijeta izrazili su oprez prema tvrdnjama Pjongjanga ustvrdivši da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Komentiraj