Na Općinskome sudu u Rijeci u ponedjeljak je na početku rasprave u dvjema privatnim tužbama Slavka Linića protiv Slavice Šote, koje se vode kao jedinstven postupak i u kojima on tuženu tereti za tri kaznena djela, dvije klevete i uvredu, ona se očitovala da se ne smatra krivom.

 Linić tereti Slavicu Šotu iz Riječkog pokreta otpora  da je 17. rujna 2014. tijekom javnog istupa na Korzu iznijela neistinu rekavši da „postoji dokumentacija kako je Linić vrh organizirane kriminalne organizacije“ te da je time počinila klevetu.

 Kako je rečeno tijekom rasprave, riječ je o tekstu koji je portal Index.hr pod svojim naslovom „Optužila Linića za kriminal, pa završila u pritvoru“ prenio Hininu vijest.

 Linić je naveo da je Šota 17. prosinca 2014. kao svjedok u postupku koji je on pokrenuo protiv Indexa izjavila da „i u ostalim medijskim istupima koristi iste riječi za Linića – Don Linić“, čime je počinila kazneno djelo uvrede, te da je istoga dana izjavila da „na pitanje zašto tužitelja naziva Don Linić odgovara zato što je on vođa korupcije“, čime je ostvarila sva obilježja klevete.

  Šota je rekla da će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, a njezin branitelj Goran Marjanović da je zadaća suda utvrditi granice javnih istupa i gdje su granice do kojih javna osoba mora trpjeti određenu vrstu kritika te kako će obrana dokazati da nijedan istup nema obilježja uvrede i klevete i da je optužena djelovala isključivo u javnom interesu i radi ostvarivanja ciljeva udruge kojoj pripada.

  Linić  je rekao kako smatra da treba raditi razliku između kritičkog pristupa i onoga u kojem se “ukazuje da bi on djelovao nezakonito i nezakonito stjecao sredstva” te da uporaba riječi „Don“ nije kritika, nego tvrdnja o nezakonitom djelovanju.

 Na članak u vezi s prvom optužbom upozorila ga je supruga, a u vezi s drugom izjavio je da je pročitao zapisnik sa sudske rasprave. Vidio je da Šota nastavlja s uvredama i oslovljava ga s „Don“, misleći pritom na to da je vođa mafije i korumpirani političar. Dodao je kako je dobio informaciju da je Šota ovih dana o njemu pisala i na svojemu poslovnom prostoru u Starčevićevoj ulici.

 Naveo je da Šotu nije poznavao, da mu je jedanput prišla kao građanka na manifestaciji na Korzu te da kao ministar financija nije znao je li se u vezi s njom provodila bilo kakva obrada Porezne uprave.

  Nikada nije bio na razgovorima u DORH-u ili Uskoku kao osumnjičenik, a u vezi s napisima u tisku o privatizaciji Jadranskoga pomorskog servisa rekao je kako nikada nije imao niti ima račun u Trstu, ni u bilo kojoj banci izvan Hrvatske, te da je i Državno odvjetništvo utvrdilo da nije imao račun u talijanskoj banci.

 Linić smatra da se ono što je Šota rekla na Korzu može pripisati samo njoj te da protiv drugih medija nije pokrenuo tužbe jer nije osoba koja se parniči, a odabrao je, rekao je, one koji ga vrijeđaju i kleveću na najgori način.

 Branitelj je rekao kako je na naslovnici tjednika “24 sataExpress” iz svibnja 2014. objavljeno da je premijer Milanović rekao da je Linić na čelu kriminalne skupine, a Linić je na to odgovorio kako ga na taj tekst nitko nije upozorio. Linić također tvrdi kako Milanović to nije izjavio jer bi, da je to učinio, to bilo objavljeno i u drugim medijima, a on nije tužio tog izdavača.

 Rasprava će biti nastavljena 18. veljače.

Komentiraj

FOTO:Nel Pavletic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.