Grčke vlasti počele su evakuaciju migranata blokiranih u kampu u Idomeniju, na granici s Makedonijom, objavila je u subotu policija u trenutku kad je potvrđen smanjen dolazak na grčke otoke iz Turske.

Osam autobusa prevezlo je u petak približno 400 migranata iz kampa u Idomeniju u prihvatne centre u tom području, istaknula je lokalna policija. Desetak drugih autobusa čekalo je u subotu na ukrcaj migranata koji pristaju otići iz kampa, većinom obitelji s djecom koje više ne podnose teške uvjete u Idomeniju.

Po službenim brojkama, 11.603 osoba nalazilo se u subotu ujutro u Idomeniju gdje se gomilaju migranti nakon što je Makedonija zatvorila granicu početkom ožujka.

“Od ponedjeljka napori oko evakuacije intenzivirat će se”, kazao je u četvrtak Giorgos Kyritsis, glasnogovornik službe za koordinaciju migracijske politike. Kazao je da će se osposobiti 30.000 novih mjesta u prihvatnim centrima za 20 dana.

Istodobno je priljev migranata iz pravca Turske nastavio padati od stupanja na snagu sporazuma između EU-a i Turske prije tjedan dana.

U subotu su vlasti objavile da je samo 78 osoba pristiglo u petak na grčke otoke a 161 u četvrtak.

U srijedu nije zabilježen nijedan dolazak migranata, prvi put nakon što je u nedjelju na snagu stupio sporazum EU-Turska kojim se želi prekinuti migracijska ruta preko Egejskog mora.

Komentiraj