Iračani su u ponedjeljak izvjesili svoju zastavu na glavnom vladinom kompleksu u zapadnom gradu Ramadiju, obilježivši svoju prvu veliku vojnu pobjedu nad Islamskom državom otkako se iračka vojska raspala pred njezinim šokantnim naletom prije 18 mjeseci.

“Da, Ramadi je oslobođen. Iračke protuterorističke snage izvjesile su iračku zastavu na vladinom kompleksu”, rekao je glasnogovornik iračkih snaga, brigadni general Jahja Rasul.

Ako vlada zadrži nadzor nad Ramadijem, koji je Islamska država osvojila u svibnju, to će biti prvi grad koji je iračka vojska oslobodila otkako se u lipnju 2014. razbježala pred džihadistima.

U dosadašnjim bitkama od tada, iračke oružane snage djelovale su uglavnom kao potpora šijitskim milicijama koje podržava Iran.

Iračka vojska ovaj je put imala glavnu ulogu, a ne šijitske milicije kako se ne bi antagoniziralo većinski sunitsko stanovništvo. Washington se također nije želio boriti zajedno sa skupinama koje podržava Iran.

“Oslobođenje vladinog centra značajno je postignuće i rezultat višemjesečnog teškog rada”, rekao je pukovnik Steve Warren, glasnogovornik američke koalicije koja podržava iračke snage.

Dodao je da je koalicija izvela više od 630 zračnih napada u tom području u zadnjih šest mjeseci, a pomagala je i obukom, savjetima i opremom.

Državši Ramadi u okruženju tjednima, iračke snage pokrenule su glavni napad prošli tjedan, a u akciju oslobođenja središnjeg vladinog kompleksa krenule su u nedjelju. Napredovanje su im usporavale mnogobrojne mine postavljene na ulicama i u zgradama.

Sigurnosni dužnosnici kazali su da još treba rasčistiti neke džepove otpora u gradu i predgrađima.

Vlasti još nisu objavile podatke o žrtvama u sukobu. Ističu da je većina stanovnika bila evakuirana prije napada.

“Najvažnije je osigurati Ramadi jer Islamska država može uzvratiti”, rekao je irački ministar financija Hošijar Zebari.

Grad će, kada bude siguran, biti predan mjesnoj policiji i sunitskim plemenskim snagama kako bi se pridobilo sunite da se bore protiv Islamske države, kazala je iračka vlada.

Bagdad također najavljuje da je sada idući na redu Mosul, daleko najveći grad koji drži Islamska država i u Iraku i Siriji.

Komentiraj