Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizirao je u srijedu navečer plenum na temu “integracije Filozofskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, smjene prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju prof. Branke Galić, te o potpore studentskom pokretu u Beogradu u borbi protiv komercijalizacije obrazovanja”.

Zahtjeve plenuma, kako je rečeno, poduprli su, između ostalih i Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, Antifašistički front, Skupina 112, udruga Protagora te Centar za ženske studije.

Na samom početku plenuma, skupu se obratio moderator, koji se predstavio kao Marko, odjeven u crvenu majicu s likom komunista i narodnog heroja NOB-a Rade Končara i Končarovom porukom (talijanskim sudu za Dalmaciju koji ga je 1942. osudio na smrt) “Milosti ne tražim, niti bih vam je dao!”

Televizijskim snimateljima Marko je rekao da napuste dvoranu, a sudionicima kazao kako svi, bez obzira na to jesu li s Filozofskoga fakulteta, imaju pravo glasa te ih pozvao da odobre snimanje skupa novinaru jednoga portala za dokumentarni film, pod uvjetom da ga organizator plenuma recenzira i, kako je rekao, iz njega “po potrebi izbaci ono što im ne bude odgovaralo”.

Skupina nazočnih to je popratila komentarima o skupu “kao nečijem vrlo dobro organiziranom medijskom projektu”.

Moderator Marko je nakon toga pročitao poruku, na srpskom jeziku, studenata iz Srbije s beogradskoga i novosadskog Filozofskog fakulteta te s Filozofskoga fakulteta iz makedonskoga glavnog grada Skopja, koji daju potporu “zagrebačkim kolegama u borbi protiv kelrikalizacije i fašizma”. To su oni koji nas dijele, oni predstavljaju domaći i strani kapital, naveo je Marko dijelove poruke srbijanskih i makedonskih studenata te dodao kako u poruci stoji da ih treba zaustavljati sve do pobjede.

Uvodničar iz publike rekao je kako trebaju raspravljati o integraciji Filozofskoga fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta te o dekanovoj izjavi i potrebi vađenja krsnoga lista i preporuke župnika oko upisa na fakultet. Naglasio je kako takve potvrde vrijede samo za katolike te ocijenio to diskriminacijom ostalih. Upitao je i što Filozofski fakultet dobiva potpisivanjem spomenutih ugovora, na što je dobio golemi aplauz.

Kad je u jednom trenutku dvoranom zavladala tišina moderator Marko je pozvao sudionike da svoja stajališta ispišu na papiru jer će biti objavljena na društvenim mrežama.

Student s Katoličkog bogoslovnog fakulteta istaknuo je kako se u sadržaju sporazuma nigdje ne spominje integracija dvaju fakulteta, nego se radi o ugovoru o njihovoj suradnji, a tekst organizatora nazvao je selektivnim i nelogičnim političkim pamfletom, na što je skupina sudionika plenuma odgovorila glasnim prosvjedovanjem. Upitao je i tko je pisao argumente ponuđene na papiru sudionicima plenuma, no nije dobio odgovor.

Predstavnica organizatora, koja se predstavila kao Dejana, poručila je kako je plenum političko tijelo koje pokušava odmah djelovati.

Znam puno ljudi u Hrvatskoj koji bi bili zadovoljni da ovakav Filozofski fakultet s ovakvim odlukama nestane i nastane drugi, rekao je moderator.

Jedan od govornika je upitao tko zapravo profitira tim ugovorom te ocijenio kako se radi o “napadu konzervativne desnice na ovo malo slobode”. I on je naglasio da je plenum političko tijelo, a ne skup atomiziranih pojedinaca.

Plenum je nastavio raspravu i u kasnu večer.

Komentiraj

FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.