Najmoćniji članovi Kineske komunističke partije okupili su se u ponedjeljak iza zatvorenih vrata u Pekingu na velikom godišnjem sastanku, objavio je državni medij.

Gotovo 400 članova centralnog komiteta najveće stranke na svijetu (88 milijuna članova) okupilo se u hotelu Jingxi kako bi odredilo glavne smjernice stranke.

Čelnici koji predstavljaju središte kineske moći okupili su se na “plenumu”. Do četvrtka će razgovarati o reformi “normi političkog života” i unutarnjim pravilima stranke, objavile je službena novinska agencija Xinhua.

No, sastanak bi trebao biti i poprište, iza kulisa, gorke bitke za utjecaj radi kontrole moći.

Od dolaska na čelo stranke krajem 2012., Xi Jinping je pojačao svoju autoritet nad organizacijom pokrenuvši borbu protiv korupcije koja je stajala radnih mjesta tisuće kadrova, a protiv puno njih pokrenut je i kazneni postupak.

“Ovogodišnji plenum ključan je za čitav politički projekt Xi Jinpinga i mogao bi biti najvažniji u njegovom prvom mandatu”, ocjenjuje Trey McArver s instituta Trusted Sources sa sjedištem u Londonu. Sastanak će “nužno ojačati njegov utjecaj na stranku”, dodao je on.

Plenumom će se pokušati popraviti “velike probleme” i primorati visoke čelnike da budu dobar primjer za kadrove na nižoj razini, objavila je Xinhua. Stroža pravila mogla bi biti objavljena po završetku sastanka.

Sastanak predstavlja zadnje veliko okupljanje Komunističke stranke prije 19. kongresa iduće godine na kojemu bi se Xi Jingpinga trebalo izabrati na novi petogodišnji mandat.

Komentiraj