Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je u intervjuu za Glas Salvonije, između ostalog, komentirao krizu u Agrokoru. Kaže da je Vlada, nadomak prvih 100 dana od aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, uspjeli u tom zahtjevnom zadatku.

“Sada se čini kao da je sad ovo sve normalno, međutim, malo je toga bilo normalno u trenucima kada smo postali svjesni da su problemi u koncernu Agrokor mnogo veći i mnogo dublji nego što je to godinama izgledalo prema van”, rekao je Plenković dodajući da su ostvarili dva temeljna cilja.

“Prvi je da smo uspjeli vratiti povjerenje. Zato što kompanija s bivšim vlasnikom više nije uživala povjerenje kreditora i partnera, sve je dolazilo na naplatu. Tog trenutka Vlada je napravila taj iskorak i krenula u izvanrednu upravu i omogućila ne samo dobivanje, i to u dva navrata, svježe likvidnosti, nego i novu vrstu dijaloga između dobavljača, vjerovnika, same kompanije, dijaloga koji je izvanredni povjerenik imao u zemljama u okruženju”, poručio je premijer.

Kao drugu stvar naglasio je da su došli u poziciju, uz odabir međunarodnih savjetnika za poslovno i financijsko restrukturiranje, da se prvo snimi stanje u cijeloj tvrtki, zatim uspiju dogovoriti novi krediti prema povoljnijim uvjetima koji su omogućili otplatu velikoga dijela starih obveza, i ono što je najvažnije novac i vrijeme za restrukturiranje sljedećih godinu dana.

“Tu smo praktički bez izgubljenih radnih mjesta, bez potresa za financijsku stabilnost zemlje, došli u poziciju da upravljamo procesom. Kriza ne upravlja nama, nego mi njome, što je, prema mome mišljenju, najvažnije u ovome trenutku”, rekao je za Glas Slavonije Plenković.

Komentiraj