Zagreb podržava sporazum iz Minska kojega su ciljevi za okončanje rata na istoku Ukrajine slični iskustvu mirne reintegracije u Hrvatskoj, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković o komentaru “niže razine” ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U komentaru objavljenom u utorak, dan nakon što je premijer za posjeta Kijevu izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije te da iskustva mirne reintegracije istočne Slavonije 90-ih mogu biti korisna Ukrajini u povratu pobunjenih istočnih oblasti u rukama proruskih pobunjenika, ruski MVP je objavio da je zabrinut zbog te Plenkovićeve izjave.

U ruskom ministarstvu smatraju da će “nova paralelna struktura”, radna skupina formirana pri hrvatskoj vladi za suradnju s Ukrajinom koja bi trebala prenositi hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, odvlačiti pozornost kijevskih vlasti s ispunjavanja obveza iz Minskog ugovora koji je za Rusiju temelj za rješavanje unutarukrajinske krize kojemu nema alternative.

Plenković je , međutim, rekao novinarima u srijedu kako hrvatska vlada podržava Sporazum iz Minska u 13. točaka.

“Kad usporedimo njegove ciljeve i sjetimo se iskustva Hrvatske iz procesa mirne reintegracije postoji niz sličnosti”, rekao je Plenković o sporazumu kojim su Rusija, Ukrajina uz Njemačku i Francusku dogovorile mjere za okončanje rata na istoku Ukrajine.

“Naša je poruka bila poruka mira, iskustva Hrvatske koja je imala okupirani teritorij i želi savjetodavnim putem pomoći da se olakšaju procesi kako bi se oblasti Donjeck i Luhansk vratile u ustavnopravni poredak Ukrajine i tu bih stavio točku”, rekao je.

Za komentar ureda za informiranje i medije ruskog MVP-a Plenković je kazao da je “to samo priopćenje jednog odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova”.

Svoj službeni put u Ukrajinu ocijenio je “sadržajno fantastičnim”, a “fantastičan je i gospodarski forum” za koji su izuzetan interes pokazali gospodarstvenici.

“Iznenadilo me je da je ova niža razina ministarstva vanjskih poslova Rusije napravila jedan amalgam. Tu se govori o našem iskustvu, konfabulira se, govori se o progonu Srba iz Hrvatske, o tome da se mi orijentiramo na neke druge teme”, rekao je Plenković. Dodao je da na rusko priopćenje ne kani odgovoriti.

To je “niža razina, a ja se bavim ozbiljnom i odgovornom vanjskom politikom. Imam principijelne stavove iza kojih čvrsto stoji cijela vlada”, rekao je premijer.

Ustvrdivši da je cijena hrvatske reintegracije svog teritorija bio progon 250 tisuća Srba u operacijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’ ruski komentator rekao je kako bi umjesto besperspektivnih prijedloga o Ukrajini Zagreb trebao aktivnije rješavati problem prava Srba.

Na pitanje o već dvije godine upražnjenom veleposlaničkom mjestu u Moskvi Plenković je odgovorio da će doći na red do kraja godine.

“Tek smo tu četiri tjedna, a razgovaram s ministrom vanjskih poslova ne samo o Rusiji nego i o nizu drugih destinacija i bit ćete o tome pravodobno obaviješteni. Ako ću nešto napraviti brže od drugih to će biti teme koje se tiču vanjske politike, mislim da smo tu vrlo aktivni i artikulirani i pitanje veleposlanika doći će na red do kraja godine”.

Komentiraj