Premijer Andrej Plenković najavio je tijekom susreta u Zagrebu s hrvatskim članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem snažnu potporu Bosni i Hercegovini za sljedeći važni korak na putu prema članstvu u Europskoj uniji, stjecanju statusa zemlje kandidata, priopćeno je u petak iz Predsjedništva BiH.

Plenković i Čović susreli su se u četvrtak u Zagrebu, a u razgovorima je hrvatski premijer istaknuo da će Hrvatska pružiti BiH svu potrebnu potporu za dobivanje kandidacijskog statusa.

Posebno je istaknuo spremnost Hrvatske u pružanju pomoći prilikom prevođenja odgovora na Upitnik Europske komisije, pri čemu su se sugovornici usuglasili da je u najvažnije da se Upitnik dostavi na vrijeme, kako bi Europska komisija mogla pristupiti izradi mišljenja.

Hrvatski član BiH Predsjedništva istaknuo je kako će BiH iskoristiti iskustvo Republike Hrvatske kako bi status kandidata dobila do kraja 2017., kako je i planirano.

Čović je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića informirao da će europski put BiH i provedba reformi biti prioritet njegovog skorog predsjedanja Predsjedništvom te zemlje. Čović se, prema priopćenju iz Predsjedništva BiH, zahvalio premijeru Plenkoviću na svesrdnoj potpori koju je Hrvatska pružila BiH prilikom predaje zahtjeva za članstvo u EU, što je značilo prekretnicu na europskom putu BiH.

Komentiraj