Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je četvrtak na svoj prvi summit zemalja članica EU-a na kojem su glavne teme migracija, odnosi s Rusijom i trgovinska politika EU-a.

Prije dolaska u Bruxelles, sudjelovao je na pripremnom summitu Europske pučke stranke (EPP) u Maastrichtu u Nizozemskoj, gdje je prije 25 godina potpisan Ugovor iz Maastrictha.

“Ovo je moje prvo Europsko vijeće, na kojem ću prije svega pozdraviti svoje nove kolege, nakon što sam danas već vidio predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Komisije Jean-Claudea Junckera i ostale kolege iz stranačke obitelji. Jutros smo na summitu EPP-a u Maastrichtu obilježili 25. obljetnicu jednog od temeljnih Ugovora EU-a“, rekao je Plenković koji je u srijedu potvrđen za novog hrvatskog premijera.

On će se uoči summita bilateralno sastati s Tuskom, a u Maastrichtu je razgovorao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

“Razgovarli smo o dvije teme. Moramo iznaći rješenje nakon negativno referenduma u Nizozemskoj o Sporazumu o pridruživanju za Ukrajinu. Treba naći politčko rješenje koje bi bilo prihvatljivo na razini Europskog vijeća, a kako bi se omoćilo stupanje na snagu toga sporazuma”, rekao je bivši europarlamentarac i šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom.

“Drugo je pitanje o trajnoj viznoj liberalizaciji za ukrajinske državljane, budući da su oni po stajalištu Europske komisije još prije osam mjeseci ispunili sve uvjete za  ukidanje viza, Europski parlament je dao pozitivno mišljenje, sada je na redu Vijeće“, dodao je Plenković.

Nizozemska je u svibnju provela savjetodavni referendum o sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina. Iako referendum nije pravno obvezujući, to pitanje predstavlja “vrući krumpir“ za nizozemsku vladu koja mora odlučiti što će s tim napraviti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.