Predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandoković ponovno su u subotu osudili namjeru postavljanja ploče Juri Francetiću u Otočcu, a Plenkovičć je istaknuo da je sada vrijeme se da kroz rad Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i odgovarajuće vremensko razdoblje napravimo ono što su učinili i drugi.

Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, dao je izjavu za medije nakon prvog sastanka koji je bio vrlo kvalitetan, stručnjaci imaju zadatak i u smirenom kontekstu važan posao suočavanja s prošlošću i ostavštinom nedemokratskih režima. To je proces koji u Hrvatskoj nije proveden, rekao je Plenković.

Devedesetih je Hrvatska bila ugrožena, imali smo agresiju kada je velikosrpski Miloševićev projekt ugrozio našu zemlji i integritet. U tom trenutku politika prvog hrvatskog predsjednika nije bila samo politika pomirbe već i jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske, podsjetio je.

Poanta je da je vrijeme sada da kroz rad jednog takvog vijeća, kroz neko vrijeme, napravimo ono što su učinili i drugi, a što se tiče ploče, naravno da je osuđujemo, to smo rekli već nekioliko puta, rekao je premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara danas u Dubrovniku, gdje sudjeluje u radu Dubrovnik foruma.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je njegov stav o postavljanju ploče Juri Francetiću jasan i da je o njemu već govorio – da se Hrvatska opredijelila za demokratski put i osuđuje sve totalitarizme. “Svi simboli i znakovlja povezani s totalitarnim režimima nisu prihvatljivi a što se konkretno tiče ove ploče u Otočcu siguran sam da će policija postupiti sukladno Ustavu i zakonu, te da se ona neće postaviti,” kazao je.

Potvrdio je da je antifašizam važan temelj hrvatske države i istaknuo da treba razlikovati ono što se događalo od 1941. do 1945. i ono što se događalo od 1945. do 1990. godine. “Oni koji se pozivaju na antifašizam a sudjelovali su u komunističkom totalitarizmu, diktaturi pa i zločinima izgubili su legitimitet da se pozivaju na antifašizam, smatra Jandoković.  Za hrvatsku nema dileme da ono što se događalo od 1941 do 45 jest antifašizam a i na tome počiva moderna hrvatska država ali to se nikako ne može dovesti u vezu s onim od 1945 do 1990, naglasio je.

Policija je izvijestila je danas da je spomen ploču Francetiću oduzela organizatorima u petak navečer, te ona nije postavljena.

Jandroković: Nakon Zakona o koncesijama slijedi niz provedbenih propisa

Upitan o Zakonu o koncesijama, prihvaćenom jučer u Saboru, Jandroković je rekao kako je taj zakon važan i donesen sukladno uputama i hrvatskim obavezama usklađivanja zakonodavstva s europskim. Sada dolazi čitav niz provedbenih zakona koji će regulirati tu materiju da se ne događaju bilo kakve stvari koje bi dovodile u sumnju ispravnost i pravednost ovog zakona, dodao je.

Upitan tvrdi li da će učinci tog zakona spriječiti negativni utjecaj po javni interes, odgovorio je da to tvrdi apsolutno i da su zakoni tu da se poštuju, a oni koji ih krše za to trebaju odgovarati.

Komentiraj