Izrael je u nedjelju izrazio protivljenje ideji koju pripisuje Francuskoj o međunarodnoj nazočnosti na izrazito osjetljivom Platou džamija u Jeruzalemu i optužio je Pariz da “nagrađuje terorizam”.

“Izrael odbacuje francuski prijedlog iznesen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda jer on ne uključuje osudu palestinskog poticanja na nasilje i terorizam i poziva na internacionalizaciju Brda hrama (izraelski naziv za Plato džamija)”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sastanku vlade, prema priopćenju njegovog ureda.

“Izrael i samo Izrael je jamac za sveta mjesta na Brdu hrama”, dodao je.

Tekst koji predlaže Francuska nagrađuje terorizam koji su Paletsinci pokrenuli, navelo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je počelo u petak razgovarati o francuskom planu deklaracije kojom se osuđuju sukobi između Palestinaca i Izraelaca i poziva na zadržavanje pravila status quo na Platou džamija.

Plato u jeruzalemskom Starom gradu na kojemu se nalaze džamije treće je najsvetije mjesto islama, ali se na njemu također nalaze i ostaci starozavjetnog židovskog hrama, najsvetijeg mjesta judaizma. Na Platou džamija su na snazi pravila nazvana status quo koja omogućavaju Židovima da posjete to mjesto, gdje ne smiju moliti.

Muslimani tamo mogu moliti u svako doba dana, ali im Izraelci ograničavaju pristup. Palestinci optužuju Izrael da želi promijeniti status quo, što Netanyahu redovno odbacuje.

“Bitno je da reakcija Vijeća sigurnosti donese smirivanje i pozove na mir i suzdržanost svih strana kao i na poštivanje statusa quo na Platou džamija”, rekao je u nedjelju glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Romain Nadal.

 

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.