Glavna molitva petkom u jeruzalemskoj džamiji al-Aqsi završila je mirnije nego što se očekivalo, nakon što je Izrael uveo dobnu granicu za one koji žele doći na to sveto mjesto, središte dvotjednih nasilnih prosvjeda zbog oštrih izraelskih mjera sigurnosti.

Dodatne policijske snage raspoređene su oko Starog grada, neki opremljeni za suzbijanje nereda i na konjima, u očekivanju masovnih prosvjeda.

No, osim na nekoliko mjesta gdje su se palestinski demonstranti nakratko sukobili s izraelskim policajcima, ozbiljnijeg nasilja nije bilo.

Izraelska policija priopćila je u petak da muškarcima mlađim od 50 godina zabranjuje pristup Platou džamija na tjednu molitvu, nakon izgreda dan ranije i višednevnog palestinskog bojkota dolaska na molitvu.

Sigurnosne mjere na svetom mjestu koje Palestinci zovu Plato džamija a Židovi Brdo hama uvedene su nakon jednog od najtežih krvoprolića u Jeruzalemu zadnjih godina, od 2014. otkad stagniraju mirovni napori.

Izraelske snage ubile su prošli tjedan četvoricu Palestinaca u uličnom okršaju u istočnom Jeruzalemu a Palestinac je nasmrt izbo troje Izraelaca u njihovu domu.

Tome je prethodilo ubojstvo dvojice izraelskih policajaca 14. srpnja koje su ubili napadači skrivši oružje u kompleksu al-Aqse, pa je Izrael na ulazu u svetište postavio detektore metala.

Na Platou su ta i Omarova džamija (Zlatna kupola).

Palestinci su prestali dolaziti na Plato u znak prosvjeda protiv uvođenja spornih sigurnosnih mjera na tom krajnje osjetljivom mjestu u istočnom Jeruzalemu – palestinskom dijelu grada koji je Izrael okupirao i anketirao.

U četvrtak su, nakon ulaska tisuća muslimanskih vjernika na poslijepodnevnu molitvu, izbili sukobi nakon dolaska izraelske policije, pri čemu su ozlijeđene stotine ljudi, izvijestio je palestinski Crveni polumjesec.

Komentiraj