EPA

Predsjednik UEFA-e Michel Platini uložio je žalbu na odluku Etičkog pobjerenstva FIFA-e koje ga je suspendiralo na 90 dana, dok je pod istragom zbog korupcije. 60-godišnji Francuz suspendiran je zajedno s predsjednikom FIFA-e Seppom Blatterom i glavnim tajnikom Jeromeom Valckeom. Sva trojica poriču optužbe.

Platini, potpredsjednik FIFA-e, želi naslijediti Blattera na mjesto predsjednika najviše nogometne organizacije u svijetu. FIFA-ino Etičko povjerenstvo otvorilo je istragu nakon što je švicarsko tužiteljstvo pokrenulo kazneni postupak protiv Blattera prošlog mjeseca. On je optužen za potpisivanje ugovora ‘nepovoljnih’ za FIFA-u i plaćanju Platinija.

Etičko povjerenstvo otvorilo je istragu i oko uplate od preko dva milijuna eura, koje je Platini dobio nakon više od devet godina otkako je bio savjetnik Blattera. FIFA će 20. listopada održati u Zürichu hitan sastanak na kojem će raspravljati o predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati krajem veljače sljedeće godine, a na kojima će biti izabran Blatterov nasljednik.

Platini je predsjednik UEFA-e od 2007. godinek, a nakon suspenzije podršku je dobio od nogometne konfederacije Južne Amerike, conmebola, koji su rekli kako bi trebao biti smatran nevinim sve dok mu se ne dokaže krivnja. Platini je u četvrtak ujutro u FIFA-u poslao potvrdu da ima potporu najmanje pet saveza koliko mu je potrebno za kandidaturu za predsjednika ta krovne svjetske nogometne organizacije. Platini je bio jedan od favorita za nasljednika Blattera, a i dalje se planira kandidirati. Ima potpunu podršku UEFA-e, koja će sljedećeg tjedna održati hitan sastanak.

Komentiraj