Predsjednik UEFA-e Michel platini smatra kako je ‘sramotno da ga se provlači po blatu’ i tvrdi kako je jedini koji može osigurati da FIFA ponovno postane ‘dom nogometa’ unatoč 90-dnevnoj suspenziji koju je donio. Nade Francuza da na mjestu predsjednika FIFA-e naslijedi Seppa Blattera čine se sve manjima nakon što su obojica, zajedno s glavnim tajnikom Jeromeom Valckeom ranije ovog mjeseca suspendirani na 90 dana od Etičkog odbora krovne nogometne svjetske organizacije, dok se protiv njih vodi istraga.

U velikom intervjuu za francuski Le Monde Platini je rekao kako ga više od suspenzije iritira da ga se stavlja ‘u isti koš s drugima’. “Smatram sramotnim da me se povlači po blatu. Moji odvjetnici prate FIFA-ine postupke i ako bude potrebno, ići ćemo na Arbitražni sportski sud”, kazao je.

Istraga se vrti oko isplate dva milijuna eura Seppa Blattera Platiniju 2011. godine. Ni jedan u potpunosti nije objasnio razlog zašto je isplata došla devet godina nakon što je Platini bio tehnički savjetnik Blatteru od 1998. do 2002. godine.

“1998. godine bio sam redsjednik organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva, a FIFA je birala novog predsjednika. Bio sam u Singapuru i Blatter me pozvao u svoju sobu. Rekao mi je da mu je bivši predsjednik FIFA-e Joao Havelange rekao: ‘Blatter i Platini, predsjednik i glavni tajnik – velo elegantno rješenje’. Ali, mene to nije zanimalo. Organizirao sam Svjetsko prvenstvo. Nije to bila pozicija za mene. Blatter mi je tada rekao kako će se kandidirati, ali kako treba moju pomoć”, nastavlja Platini.

Dodaje kako ga je Blatter zamolio da mu bude savjetnik za nogomet. “Pitao me koliko tražim, ja sam rekao milijun. Na njegovo pitanje milijun čega, odgovorio sam bilo čega – rubalja, knjiga, dolara. Tada još nije bilo eura. Potvrdio je kako će iznos biti milijun švicarskih franaka, po godini”, priča Platini.

Istaknuo je kako ga Blatter želi ‘politički ubiti’, te naglasio kako ima ‘mao ljubavi’ za 79-godišnjeg Švicarca. “Ja sam se divio njegovoj politici. Imao je puno šarma i mogu reći da me osvojio. Čak i ako me želi ubiti politički, ipak još imam simpatija prema njemu,zbog svega što smo proživjeli zajedno”.

Platini tvrdi kako je on jedini koji FIFA-u može vratiti na vrh. “Samo ja mogu osigurati da FIFA ponovno postane dom nogometa. Ali, baš kao Ikar, čim se približiš suncu, opržiš se”, zaključuje.

Komentiraj

FOTO:EPA/WALTER BIERI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.