Na predavanju “Uvezi i povijest knjige” u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) profesor i konzervator knjiga na londonskom Istraživačkom centru Ligatus Nicholas Pickwoad u srijedu je izjavio kako knjigoveže zauzimaju važno mjesto u proizvodnji knjiga jer oni stoje između proizvođača i potrošača teksta.

Istaknuo je kako analiza uveza nudi mogućnost identifikacije kada i gdje je knjiga pripremljena za čitanje te kakvom je vlasniku namijenjena.

 

  • Povijest uvezivanja knjiga nije samo povijest jedne dekorativne umjetnosti, nego i određenoga obrata za komercijalne potrebe, napomenuo je i podsjetio na povijest uveza knjiga u Europi od kraja srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća.

 

Ocijenio je kako su privremeni uvezi drukčiji od tzv. nepotpunih uveza ako su šivani tako da bi kasnije mogli biti pokriveni.

Predstavio je slike knjiga čiji uvez nikada nije dovršen te podsjetio na glavne stilove nepotpunih vezova – šivani i šivani s pločama. Šivani u svojoj osnovi ima obvezatno ušiven blok teksta, a šivani s pločama ima ukrašen rub u boji s mnogi varijacijama.

Pichwoad je govorio i o različitom uvezivanju knjiga u europskim zemljama.

Nikolas Pickwoad je stručnjak za uvezivanje i očuvanju knjiga. Vodio je vlastitu radionicu od 1977. do 1988. godine, a bio je savjetnik u očuvanju knjige u Nacionalnoj zakladi. Bio je glavni konzervator Sveučilišne knjižnice Harvard.

Komentiraj

FOTO:Hina/ Dario GRZELJ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.