Čelnik Mosta Božo Petrov predstavio je u četvrtak u središnjici stranke šest ministarskih kandidata koji u novu Vladu ulaze iz kvote Mosta rekavši kako, zbog načina na koji su odabrani, ulijevaju nadu u četiri plodonosne godine hrvatske Vlade.

“Oduševljen sam načinom na koji su se odvijali borba i pregovori tijekom protekla dva i pol mjeseca da bismo došli do ovih rezultata. Znam da je to možda bilo predugo, ali na kraju kada se vidi učinak i kada se pokaže da smo zaista ostali pri onome o čemu smo u početku govorili, o stručnoj reformskoj vladi, moramo biti zadovoljni”, rekao je Petrov.

Od predstavljenih kandidata se, kaže, puno očekuje. “S obzirom na koji način smo ih izabrali ne vjerujem da će bilo što drugo uslijediti osim uspjeha”, ustvrdio je lider Mosta.

Za Tomislava Panenića, kandidata za ministra gospodarstva, velika je čast i izazov ući u tim mandatara Tihomira Oreškovića. Naglasak na gospodarstvu, kaže, jedna je od ključnih stvari. “Nadam se da će doprinos iz gospodarstva pomoći i drugim resorima, ali od njih očekujem potporu da hrvatsko gospodarstvo bude probitačno i konkurentno”, rekao je.

Kandidatkinja za ministricu uprave Dubravka Jurlina Alibegović, čija je istraživačka karijera u Ekonomskom institutu bila usmjerena na pitanje javne uprave, reforme lokalne i regionalne samouprave, fiskalne decentralizacije i odnosa lokalne i regionalne razine vlasti, obećala je da će raditi na tome da zaposleni u javnoj upravi budu zadovoljni i dobro plaćeni. “Jedan je od poslova koje treba napraviti da svi zaposleni u javnoj upravi budu zadovoljni i motivirani te dobro plaćeni da dobro obavljaju svoj posao”, kazala je.

Ante Šprlje, kandidat za ministra pravosuđa, poručio je kako će raditi na tome da pravosuđe više ne bude na naslovnim stranicama novina već da bude sporedna vijest.

Kandidat za ministra poljoprivrede Davor Romić radit će, kaže, na gorućim problemima hrvatske poljoprivrede. “Bit ću glas svih onih koji žive za poljoprivredu i od poljoprivrede i žele boljitak. Moj tim nije samo ono što će biti u Ministarstvu već sve ono što artikulira poljoprivredu, šumarstvo, prehrambenu industriju i ribarstvo”, obećao je.

Slaven Dobrović, kandidat za ministra zaštite okoliša, rekao je kako je Hrvatska lijepa i čista zemlja pa joj je zaštita okoliša važan segment. “Pred nama su važni zadaci na unapređenju sustava zaštite prirode, bolje gospodarenje otpadom i efikasno društvo”, poručio je Dobrović.

Vlaho Orepić, koji bi trebao doći na čelo Ministarstva unutarnjih poslova, bio je najkraći govornik, rekavši tek kako želi da se u njemu prepozna odlučnost u zaštiti javnog dobra.

U priopćenju koje je Most uputio nakon konferencije za novinare navodi se da je uz jasne kriterije odabira ministara Most sastavio i plan reformi, te će ocjenjivati brzinu i kvalitetu njihove provedbe, a ako netko od ministara ne zadovolji kriterije zahtjevat će se njegova hitna smjena.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.