Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je u nedjelju kako još čekaju odluku Tihomira Oreškovića hoće li biti na njihovim listama i kandidat za premijera, a ako on odluči da neće, onda je i Petrov spreman preuzeti tu odgovornost.

“Mi očekujemo odluku gospodina Oreškovića, a nakon toga ćemo moći razgovarati o drugim kandidatima”, rekao je Petrov za RTL Danas zamoljen da kaže tko su Mostovi kandidati za premijera, budući da se neslužbeno govori o tri imena.

Na pitanje može li se on prihvatiti premijerske funkcije, Petrov je odgovorio potvrdno. “Da. Ako ćemo gledati koga imam za usporedbu, prije gospodina Karamarka, danas gospodina Milanovića, onda mogu samo reći da mogu biti samo bolji”, poručio je.

“Ja sam i u početku prošle kampanje govorio da se odgovornost treba preuzeti i da za nas to nikada neće biti problem. Ali će Most kao politička platforma iznjedriti najbolje i najsposobnije. Ako bude potrebe, može se toga prihvatiti. Ali o imenima možemo pričati na samom kraju”, kazao je.

Odgovarajući na pitanja o mogućnosti suradnje s HDZ-om ili SDP-om, rekao je da ne bi govorio o bilo kakvim predizbornim koalicijama s obzirom na ono što su “jedna i druga stranka napravili, jedni za vrijeme postizbornih dogovora, a drugi za vrijeme Vlade”.

“Mislim da s takvim ljudima uopće nema smisla trenutno razgovarati dok oni ne odluče sami pročistiti svoje redove”, rekao je.

Ponovio je da su SDP i HDZ puno bolje surađivali u Saboru, nego što je HDZ surađivao s Mostom u Vladi. “To je djelom zasluga i saborskih zastupnika koji su imali vrlo udobne fotelje zadnjih 20 godina i oni su naučili kako se to radi. Mi na takve spinove, na takve bilo kakve kompromise nikada nećemo pristati,” rekao je.

Dodao je da se za njega SDP-ova koalicija ne zove Narodna koalicija. “To je za mene ‘Trgovačka koalicija'”, poručio je Petrov.

“Šampioni discipline, evo, sada su se pokazali, i gospodin Milanović i gospodin Beljak i gospodin Gabrić, ako ih uopće mogu nazvati gospodom jer optuženi za malverzacije, za kriminal, neki pravomoćno osuđeni, govore o stotinama fotelja koje se dijele”, rekao je.

“Ja bih ih zaista pozvao sve da izađu, da pokažu koliko su jaki politički igrači, da sami izađu, da nema predizbornih koalicija. Neka ih građani sami ocijene”, poručio je Petrov.

U povodu nagađanja u medijima da Most radi na preslagivanju, rekao je da Most ne radi “apslolutno” ni na kakvom preslagivanju.

“Nama su državne institucije iznad svega, javni interes iznad svega i mi nikada nećemo prevariti birače. To smo i pokazali nekoliko puta i kad su ministri glasovali o opozivu gospodina Karamarka i kada smo predali naše saborske mandata za razlaz Sabora. Nama su uvijek građani RH na prvom mjestu i mi nikada nećemo slagati bilo kakve koalicije. To očitio treba drugima”, naglasio je.

Upitan hoće li i ovoga puta ići do “javnog bilježnika”, Petrov je odgovorio da ovaj put neće biti javnoga bilježnika, ali će biti jasan program koji oni trebaju prihvatiti. Most time nije prekršio nikakav dogovor jer ako se pročita izjava kod javnog bilježnika, rekao je, vidi se da su oni govorili o tome da se treba ispoštivati program i da neće biti samostalnog odlučivanja. “Svi oni koji su samostalno odlučili, ti su na kraju bili isključeni iz Mosta”.

“U jednom trenutku trebate preuzeti odgovornost. Ne, neće biti ovaj put javnoga bilježnika, ali bit će jasan program koji oni trebaju prihvatiti. I tražit ćemo jamstva. A pokazalo se da i jedni i drugi, bez obzira na to što su i jedni i drugi pristali nakon izbora na program, nisu ga poštivali, nego su se oni dogovarali. Najjasniji dogovor njihov bio je oko ustavnih sudaca. Mislim na SDP i na HDZ”, rekao je Petrov.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.