Predsjednik Mosta Božo Petrov, nakon popodnevnog sastanka s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u Šibeniku, pozvao je obje koalicije da prihvate prijedlog Mosta, a ako ga prihvati samo jedna strana, kako je rekao, s njom nastavljaju raditi nadajući se da će i druga strana prihvatiti tripartitnu koaliciju

 Sljedećeg tjedna trebali bi završiti pregovori Mosta s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste, najavili su nakon dvosatnog sastanka u Šibeniku Petrov i Karamarko.

Petrov je rekao kako će pričekati ponedjeljak budući da su takav rok dali na sastanku u hotelu “Esplanade” te da će nakon toga vidjeti kakve su odluke donijeli HDZ i SDP. “Ona strana koja u ponedjeljak da svoj pristanak za suradnju prema uvjetima koje je Most stavio ispred njih dobit će potporu grupacije”, istaknuo je Petrov, dodajući kako se nada da će obje strane prihvatiti prijedloge te da će se stvoriti uvjeti za sastavljanje tripartitne vlade.

Karamarko je rekao da izrazili neke dvojbe i skepsu, ali, istaknuo je, bitno je razgovarati. “Bit ćemo jedinstveni za razliku od ove druge koalicije koja se raspada”, ocijenio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sastanka.

“Naš uvjet jest nestranački kandidat i reformska Vlada. Očekujemo jasan odgovor u ponedjeljak. Dali smo realan rok”, rekao je Petrov. Potvrdio je da obje koalicije imaju određene dvojbe koje moraju raspraviti na svojim stranačkim tijelima. Podupro je inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da na Pantovčak pozove čelnike obiju koalicija – Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića i s njima obavi dodatni razgovor. “Ne znam na koji je način predsjednica pozvala SDP i HDZ, no bez obzira na to, pozitivan je pomak da su jedna i druga velika stranka pozvane”, izjavio je Petrov nakon sastanka.

Poručio je strankama koje su odbile suradnju s Mostom da još jedanput razmisle te da se konzultiraju sa svojim partnerima. Smatra da je ideja o zajedničkoj Vladi, ma koliko nekima zvučala naivno, jedino rješenje za stanje u kojem je Hrvatska.

Tomislav Karamarko istaknuo je kako danas nije bilo riječi o mandataru, nego samo o cjelovitom programu. Predsjednik HDZ-a je istaknuo kako je stranka iznimno fleksibilna u pregovorima.

“Imena nismo spominjali jer mi to djeluje trgovački, bitno je odrediti sustav koji će prvo rezultirati saborskom većinom. Najvažnije je osigurati saborsku većinu te nastaviti normalan parlamentarni život”, rekao je Karamarko. Dodao je kako predsjednica Republike radi sve da bi se izašlo iz krize te da će HDZ doći na sastanak sa SDP-om.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.