Hrvatska neće sudjelovati u arbitražnim postupcima iza kojih stoje sramotna djela pojedinih članova, kazao je u petak predsjednik Sabora Božo Petrov komentirajući izjavu Jeana Claude Junckera da EK podržava arbitražni proces sa Slovenijom.

Hrvatski sabor je jednoglasnom odlukom iz srpnja 2015. odlučio da se Hrvatska povuče iz arbitraže o rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom pošto se pokazalo da su se slovenski arbitar Jernej Sokolec i predstavnica slovenske vlade Simona Drenik zakulisno dogovarali o tijeku arbitražnog postupka.

“Hrvatska neće sudjelovati u arbitražnim postupcima iza kojih stoje sramotna djela pojedinih članova”, rekao je Petrov odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije “Gospodarstvo u fokusu: županije nositelji razvoja”.

Predsjednik EK Juncker je u razgovoru za agenciju STA uoči posjeta Sloveniji rekao da Komisija “podržava arbitražni proces koji je u interesu obiju strana” te da se “nada da će obje strane u cijelosti bez uvjetovanja poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe”.

“Bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti bi li gospodin Juncker ili bilo koji drugi član EU-a na takav način komentirao nešto kada bi to bilo u njegovoj zemlji”, kratko je rekao Petrov.

I potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je u četvrtak da je Junckerovo stajalište neprihvatljivo. “To potkopava autoritet Europske komisije jer nije u nadležnosti Europske komisije da rješava bilateralne granične sporove”, kazao je Stier novinarima u Sarajevu gdje je boravio u službenom posjetu.

Podsjetio je na činjenicu kako se Hrvatski sabor o tome jasno očitovao i to jednoglasnom odlukom i to se mora poštovati. “Hrvatski sabor je donio jednoglasnu odluku, Hrvatska se povukla iz arbitraže i to je gotova stvar. Ovo pitanje mora se sada riješiti na bilateralni način”, kazao je šef hrvatske diplomacije.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.