Čalnik MOST-a nezavisnih lista i potpredsjednik Vlade Božo Petrov u četvrtak je preko društvene mreže Facebook kritizirao Srbiju jer nije izručila Vojislava Šešelja Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Haškom optuženiku i predsjedniku Srpske radikalne stranke (SRS) Šešelju 31. ožujka u Hagu će biti izrečena presuda, zbog progona nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana dijela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

“Vidim da su mnogi u Srbiji zaboravili na neke događaje. Tako se Vojislavu Šešelju, optuženom za teške zločine, koji danas s još većom žestinom ponavlja teze i postupke koji su doveli do strahovitih stradanja i razaranja, takvo ponašanje tolerira, pa i odobrava. I ne samo to, umjesto da se Šešelja smjesta uhiti i otpremi u Haag, u Srbiji se ponašaju kao da je riječ o suđenju za lakši prometni prekršaj.

Pravilnik Haaškog suda o postupku i dokazima vrlo jasno kaže da optuženi mora biti prisutan na objavi presude. U obrazloženju odluke da se Šešelju dozvoli da u vrijeme izricanja presude bude u Beogradu, ICTY navodi da će presuda biti izrečena u odsustvu ne zato što se njegova nazočnost ne zahtjeva, već zato što on to odbija i zato “što srpske vlasti ne primjenjuju odgovarajuća sredstva da ga na to primoraju“.

Ako Srbija misli da su na takvo ponašanje svi u Hrvatskoj slijepi, varaju se. Hrvatsku su u pregovorima oko pristupanja Europskoj Uniji stopirali i minirali radi puno manje bitnih stvari.

Gospodo, vrijeme je za katarzu”, napisao je Petrov u objavi naslovljenoj ‘Nedopustivo je da Šešelj ne nazoči izricanju presude’.

[NEDOPUSTIVO JE DA ŠEŠELJ NE NAZOČI IZRICANJU PRESUDE]

Vidim da su mnogi u Srbiji zaboravili na neke događaje. Tako se…

Posted by Božo Petrov on Thursday, March 17, 2016

Komentiraj