Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, koji je u Njemačkoj nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor zbog povezanosti s ubojstvom emigranata Stjepana Đurekvića, izgubio je na hrvatskom sudu spor u kojem je od države potraživao naknadu troškova njegove obrane koja najavljuje žalbu na tu odluku.

“Ide žalba pa ćemo vidjeti što kažu viši sudovi”, kazao je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo koji je prije sudskog postupka podmirenje odvjetničkih troškova tražio od MUP-a, no bivši ministar Ranko Ostojić odbijenicu je obrazložio tvrdnjom da MUP nije pravni sljednik nekadašnje Službe državne sigurnosti.

Obrana Josipa Perkovića, ali i njegova suosuđenika Zdravka Mustačeva od početka tvrde da bi Hrvatska trebala financirati Mustačevu obranu, kao što je to radila i u slučajevima drugih hrvatskih državljanina.

Isticali su da to propisuju i zakoni o SOA-i i policiji prema kojima država financira obranu djelatnicima tih službi protiv kojih se vodi postupak zbog nedjela povezanog s obavljanjem službe.

No, državna su tijela takve tvrdnje odbacivala navodeći da je to “protivno moralu društava s obzirom da država nije dala nalog za ubojstvo”.

Perković i Mustač na sudu u Muenchenu u kolovozu prošle godine proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. i osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

Komentiraj

FOTO:EPA/PETER KNEFFEL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.