Kina mora izvući pouku iz burne desetogodišnje Kulturne revolucije i ne smije nikada dopustiti da se tako nešto ponovno dogodi, objavio je People’s Daily, službeni list kineske vladajuće Komunističke partije povodom godišnjice Kulturne revolucije.

U ponedjeljak je bila 50. godišnjica Kulturne revolucije koja je protekla bez službenih komemoracija, ali i bez znakova da stranka planira ukinuti službenu zabranu razmatranja tog razdoblja i njegovog uznemirujućeg nasljeđa.

“Nikada ne smijemo zaboraviti lekcije izvučene iz ‘Kulturne revolucije'”, piše u utorak list u rijetkom javnom spominjanju razdoblja od 1966-1976. kada je Mao Ce-tung proglasio klasni rat, što je izazvalo nasilje i kaos u Kini.

“Ne možemo i nećemo dopustiti da se ponovi pogreška kao što je bila ‘Kulturna revolucija'”, dodaje People’s Daily.

Tijekom Kulturne revolucije gospodarstvo je stagniralo, škole su bile zatvorene, a neki povjesničari procjenjuju da je 1,5 milijuna ljudi umro, a milijuni su bili izvrgnuti političkom progonu.

Godine 1981. Kulturna revolucija je ocijenjena kao teška pogreška Mao Ce-tunga, koja je posijala kaos u zemlji i dovela od katastrofe za stranku, državu i cijeli narod. Time su vlasti zaključile da je to poglavlje zatvoreno.

“Desetljeće katastrofe prouzročilo je tešku štetu i trajnu bol za mnoge Kineze”, navodi list.

U članku se spominje službeni partijski dokument iz 1981. u kojemu se kaže da je “10 godina katastrofe” prouzročilo “najteže gubitke koje su pretrpjeli stranka, zemlja i narod od osnivanja Narodne Republike” 1949.

Velika proleterska kulturna revolucija ili Kulturna revolucija bila je politička kampanja pokrenuta 1966. u Narodnoj Republici Kini kao ostvarenje “stalne revolucije” Mao Ce-tunga radi sprječavanja povratka na kapitalizam, zapravo protiv liberalnijih i reformističkih snaga. Sastojala se u masovnim čistkama članstva Komunističke partije Kine i preodgajanju političkoga vodstva u koncentracijskim logorima i na poljoprivrednim radovima, što je dovelo do raspada središnje vlasti.

Komentiraj

FOTO:EPA/ROLEX DELA PENA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.