Sjedinjene Države otkrile su Rusiji u kojim širim područjima u Siriji djeluju njihove specijalne postrojbe i zatražile da tamo ruske snage ne izvode napade, rekli su u četvrtak američki vojni dužnosnici.

Taj korak predstavlja poboljšanje u američko-ruskoj vojnoj koordinaciji u Siriji, za koju su Amerikanci prije govorili da se svodi samo na mehanizam za izbjegavanje incidenata u zraku, jer obje zemlje tamo izvode zračne udare.

General pukovnik Charles Brown, zapovjednik zrakoplovstva američkog Središnjeg zapovjedništva koje pokriva Bliski istok, sjevernu Afriku i središnju Aziju, javnost je o američkom zahtjevu obavijestio na konferenciji za novinare u Pentagonu.

“Rekli smo im (Rusima) – načelno su ovo područja u kojima su koalicijske snage i ne želimo da ih oni napadaju jer će to izazvati eskalaciju napetosti”, rekao je Brown. “Riječ je o tome da očuvamo sigurnost naših snaga, ne samo onih u zraku nego, u ovom slučaju, i onih na tlu”, dodao je.

Glasnogovornik Pentagona Peter Cook istaknuo je da Rusima nisu otkrivene točne lokacije niti raspored djelovanja specijalnih snaga i da je zahtjev upućen preko ministarstava obrane dviju zemalja.

“Pokazali smo (Rusima) šire zemljopisno područje i zatražili da u njemu ne izvode napade zbog opasnosti po američke vojnike. Dosad su naš zahtjev poštivali”, rekao je Cook, ne želeći otkriti u kojem je trenutku zahtjev bio upućen.

SAD je u listopadu objavio da će u sjevernoj Siriji rasporediti nekoliko desetaka pripadnika specijalnih snaga koji će imati ulogu savjetnika oporbenim snagama u borbi protiv džihadista Islamske države. Visoki američki vojni dužnosnik tad je rekao da Rusi nisu obaviješteni o lokacijama gdje će se specijalci nalaziti, ali da je SAD spreman to učiniti u budućnosti kako bi zajamčio sigurnost svojim vojnicima.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.