Američka vojska izvela je udare na objekte za koje se sumnjalo da je u njima kemijsko oružje Islamske države, potvrdio je u četvrtak Pentagon.

Informacija o tim mjestima došla je od Slaymana Dawuda al Bakkara, bivšeg stručnjaka za kemijsko i biološko oružje režima Saddama Husseina i čelnika za proizvodnju kemijskog i tradicionalnog oružja Islamske države, kojega su zarobile američke snage prije nekoliko tjedana. On je predan iračkoj vladi, rekao je Pentagonov glasnogovornik Peter Cook.

On je dao podatke o objektima s kemijskim oružjem i njegovoj proizvodnji i ljudima koji u tome sudjeluju, rekao je Cook.

Kazao je kako Sjedinjene Države ne vjeruju da su u potpunosti uništili kemijsko oružje Islamske države.

Američki obavještajci rekli su kako je ta teroristička skupina izvela najmanje 12 napada iperitom uz još tri koja su vjerojatna. Napadi su izazvali pogibije ali kao rezulat topničkih granata ne samog bojnog otrova.

Ipak, Cook je rekao kako je spremnost da se plin upotrijebi izvor zabrinutosti.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.