Rusija se prijeteći svojim nuklearnim arsenalom “igra vatrom”, a SAD je odlučan spriječiti je da ne stekne značajnu vojnu prednost kršeći Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, rekao je četvrtak zamjenik američkog ministra obrane Robert Work.

  • [quote_box_center]Work je kazao da Moskva nije uspjela zastrašiti svoje susjede nuklearnim oružjem nego je zapravo članice NATO-a čvršće povezala.[/quote_box_center]

U govoru pred zastupnicima Zastupničkog doma, Work je također kazao da će modernizacija i održavanje američkih nuklearnih snaga predstojećih godina stajati do 7 posto obrambenog proračuna, prema 3 do 4 posto sada, te da bi zbog toga moglo biti rezova u drugim programima ako ne bude odobren dodatni novac.

Work je kazao da Moskva nije uspjela zastrašiti svoje susjede nuklearnim oružjem nego je zapravo članice NATO-a čvršće povezala. Kritizirao je također rusku strategiju “eskalacije da bi se de-eskaliralo”.

“Tko god misli da može kontrolirati eskalaciju koristeći nuklearno oružje doslovno se igra vatrom”, rekao je. “Eskalacija je eskalacija, a korištenje nuklearnog oružja bila bi krajnja eskalacija.”

Istaknuo je da Rusija i dalje krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji zabranjuje balističke i krstareće projektile dometa 500 do 5500 kilometara.

Pentagon, kazao je, razvija opcije za predsjednika Obamu za mogući odgovor na kršenja tog sporazuma i neće dopustiti da Rusija “stekne značajnu vojnu prednost putem kršenja INF-a.”

  • [quote_box_center]Godišnji proračun Pentagona iznosi 500 milijarda dolara.[/quote_box_center]

SAD planira skupu i dugotrajnu modernizaciju svojih nuklearnih snaga, uključujući oružje, podmornice, bombardere i balističke projektile. Procjene troškova kreću se između 355 milijarda kroz deset godina do bilijun dolara kroz 30 godina.

Work je rekao da bi modernizacija nuklearnih snaga trebala stajati u prosjeku 18 milijarda američkih dolara na godinu od 2021. do 2035.

Godišnji proračun Pentagona iznosi 500 milijarda dolara.

Komentiraj