Američka vojska prošlog je tjedna ubila talibanskog vođu mulu Ahtara Mansura u zračnom napadu zbog toga što je sudjelovao u planovima koji su predstavljali “specifičnu i neposrednu prijetnju” američkom i savezničkom osoblju u Afganistanu, objavio je Pentagon u ponedjeljak u vrijeme dok talibani biraju Mansurovog nasljednika.

Kapetan mornarice i glasnogovornik Pentagona Jeff Davis rekao je kako je napad na Mansoura koji se u subotu dogodio u Pakistanu bio obrambeni napad s ciljem sprječavanja talibanskih namjera koje bi se vrlo brzo ostvarile.

Afganistanski talibani u ponedjeljak su se sastali da bi se dogovorili o Mansourovom nasljedniku iako dosad nisu službeno priopćili o njegovoj sudbini. Istaknuti članovi šure, talibanskog rukovodećeg vijeća, potvrdili su da su se sastali kako bi raspravili o novom vodstvu i time spriječili frakcije da rascjepkaju njihov pokret.

Američki predsjednik Barack Obama je ponovio tijekom svog posjeta Vijetnamu u ponedjeljak kako podržava  afganistansku vladu i vojne snage, te je pozvao talibane na mirovne pregovore.

“Talibani trebaju iskoristiti priliku da krenu jedinim mogućim putem za rješavanje ovog dugotrajnog sukoba, a to je pridruživanje afganistanskoj vladi u procesu pomirenja koji će dovesti do dugotrajnog mira i stabilnosti”, rekao je Obama.

Obama je izjavio kako je Mansur odbijao mirovne pregovore i “planirao napade protiv američkih i koalicijskih snaga”.

Američki predsjednik je odobrio u subotu napad dronom na Mansura koji je izvršen u blizini pakistanske granice s Afganistanom. Pakistanski dužnosnici taj čin smatraju povredom državnog suvereniteta koja bi mogla negativno utjecati na mirovne pregovore.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak američkog veleposlanika Davida Halea kako bi mu izrazilo zabrinutost zbog napada bespilotnom letjelicom na pakistanskom teritoriju u kojemu je ubijen Mansur.

“…Napad dronom predstavlja povredu pakistanskog suvereniteta kao i kršenje Povelje UN-a koja jamči nepovredivost teritorijalnog integriteta svojih zemalja članica”, navodi se u priopćenju ministarstva, a prenosi agencija dpa.

Obama je naglasio kako operacija protiv Mansura ne predstavlja promjenu u američkoj strategiji u Afganistanu ili ponovnom angažmanu u borbenim misijama nakon što je glavna borbena misija međunarodne koalicije završila u 2014. godini.

SAD u Afganistanu trenutno ima 9.800 vojnika u sklopu NATO-ve misije osposobljavanja lokalnog stanovništva, te odvojenu protuterorističku misiju kojoj je cilj borba protiv al Kaide i Islamske države.

Komentiraj