Organizacija Islamska država je dosad izgubila stotine milijuna dolara u bombardiranjima međunarodne koalicije na njihova spremišta gotovog novca u Iraku i Siriji, rekao je u srijedu američki pukovnik Steven Warren.

Zrakoplovi koalicije su prošlog vikenda napali deset zgrada u kojima se čuvala gotovina, rekao je Warren, glasnogovornik zračne kampanje koju protiv džihaidsta IS provodi međunarodna koalicija na čelu sa SAD.

“Nemamo preciznih podataka, ali mislimo da se (gubici) računaju u stotinama milijuna dolara”, ocijenio je Warren iz Bagdada.

Zrakoplovi koalicije se tjednima usredotočuju na zalihe novca IS kako bi presahnulo financiranje džihadista. Budući da su im drugi financijski tokovi onemogućeni, svoje ilegalne transakcije moraju provoditi u gotovini.

“Jasno je da je nemoguće spaliti svaku novčanicu, možda su ih nešto uspjeli spasiti. No, naša je procjena da im je taj niz napada zadao ozbiljan udarac po džepu”, ustvrdio je Warren.

U sklopu strategije uništenja islamističkih financija, koalicija je također napadala naftnu infrastrukturu pod kontrolom IS.

Pukovnik Warren je naglasio da se čini da napori koalicije donose rezultate, jer je nedavno IS objavila da mora smanjiti plaće svojim borcima i da su im u nekim slučajevima naknade prepolovljene.

Skupina IS se uglavnom financira krijumčarenjem nafte, pljačkom i iznudama od stranovništva u područjima koja kontrolira.

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.