Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je u srijedu kako je za vukovarsko gospodarstvo i gospodarstvenike štetna i pogubna preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) svim osnovnim i srednjim školama da zbog izbjegličke krize prilagode svoje izvanškolske aktivnosti i putovanja.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Penava tu je preporuku ocijenio štetnom i pogubnom za vukovarsko gospodarstvo i gospodarstvenike.

Ivan Penava rekao je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svim osnovnim i srednjim školama poslalo preporuku da se prije planiranih putovanja i izvanškolskih aktivnosti na području istočne Slavonije jave mjerodavnoj policijskoj upravi zbog provjere prometne prohodnosti i sigurnosti ili da odgode planiranu aktivnost i putovanje dok se ne smanji broj izbjeglica u istočnoj Hrvatskoj.

 

  • “Držim da je ovo panična reakcija koja nanosi štetu i ovako već pogođenom dijelu Republike Hrvatske, a ako zaista postoji procjena o narušenoj sigurnosti našeg područja, tražimo da se poduzmu potrebne mjere za slučajeve ugrožene sigurnosti”, rekao je te ustvrdio kako se istočna Slavonija ponovno tretira manje vrijednom nego ostatak države.

 

Po njegovim riječima, sada se vidi “tko zapravo plaši i huška ljude te radi štetu, a tko se s druge strane ponaša kao odgovoran državnik i domoljub”.

“I dok ti novokomponirani domoljubi na predizbornom skupu u zagrebačkoj dvorani cupkaju uzvikujući Hrvatska, Hrvatska, istodobno šalju proglase ravnateljima osnovnih škola kako je nesigurno slati školske ekskurzije u Vukovar. Za razliku od Hrvata diljem svijeta, kojima je Vukovar suza u oku, Zoranu Milanoviću i njegovu timu Vukovar je trn u oku”, istaknuo je Penava.

Po riječima direktorice vukovarske Turističke agencije Danubiumtoursa Zrinke Šesto, od 21. rujna ta je agencija imala 400 otkaza planiranih učeničkih posjeta Vukovaru.

U skladu s pilot projektom Vlade, učenici svih osmih razreda u Hrvatskoj dužni su od ove školske godine dva dana provesti u Vukovaru kako bi stekli znanje o Domovinskom ratu. Program provodi Javna ustanova Memorijalni centar iz Domovinskog rata u Vukovaru, a korist od programa imaju i vukovarski ugostitelji i hotelijeri koji nude prehranu i smještaj te prijevoznici.

Komentiraj

FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.