Obrazovne vlasti u Pekingu naredile su svim osnovnim i srednjim školama da učenike zadrže u učionicama i da odustanu od terenskih aktivnosti zbog velikog zagađenja zraka, javlja u nedjelju dpa i dodaje da su sjeverna područja zemlje obavijena gustim smogom.

Škole u Pekingu su suspendirale sve aktivnosti vani od ponedjeljka do srijede zbog loše kvalitete zraka. Xinhua podsjeća da je Peking prošli tjedan došao na svjetske naslovnice upravo zbog opasnog zagađenja zraka od 678 mikrograma štetnih lebdećih čestica (PM2.5) po prostornom metru zraka. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da količina tih čestica ne bi smjela biti veća od 25.

PM2.5 prodire u pluća i može izazvati srčani napad, moždani udar, karcinom pluća i astmu.

Zagađeni zrak je uzrok smrtnosti 1,6 milijuna ljudi u Kini na godišnjoj razini. Glavni uzročnik zagađenja zraka u Kini je ugljen.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.