Sjedinjene Države žele Tajvanu za 1,8 milijardi dolara prodati oružje, među kojim dvije fregate, a tom odlukom ne dovode u pitanje četrdesetgodišnju američku politiku “jedne Kine”, ali su izazvale bijes Pekinga.

Taj važan ugovor za različito oružje je postignut u kontekstu zbližavanja između komunističke Kine i Tajvana odvojenih od 1949. ali i zabrinutosti Washingtona koji optužuje Peking da militarizira dio Kineskog mora.

Sukladno uobičajenoj američkoj proceduri, administracija je u srijedu obavijestila Kongres o prodaju obrambenog oružja Tajvanu za 1,83 milijardi dolara, rekao je novinarima u State Departmentu glasnogovornik političko-vojnog ureda ministarstva vanjskih poslova David Mc Keeby.

To službeno traženje demokratske vlade, ukoliko dobije zeleno svjetlo republikanskog Kongresa u roku od 30 dana, odnosit će se između ostalog na dvije fregate tipa Perry, protutenkovske rakete, amfibijska vozila i razne elektroničke sustave navođenja i rakete zemlje-zrak Stinger, precizirao je američki dužnosnik.

State Department i Pentagon su zajamčili da je politiku prodaje oružja Tajvanu vodilo šest američkih admistracija od kada su se SAD zbližile s Kinom početkom 1970-ih nakon čega su 1979. uspostavile diplomatske odnose.

Američka diplomacija je u srijedu potvrdila da nema promjena u pogledu politike o jednoj Kini.

Kina je ovog tjedna izrazila svoje oštro protivljenje i upozorila Tajvan na opasnost za odnose između njihovih dviju zemalja.

Komentiraj