Hrvatskoj je u interesu stabilna i cjelovita Bosna i Hercegovina a preduvjet za to je jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, rekla je u četvrtak hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i izrazila uvjerenje da će zajednički sastanak vlada dviju zemalja pridonijeti boljem ozračju u rješavanju otvorenih pitanja i unaprijeđenju partnerstva Hrvatske i BiH.

“Nama je u interesu stabilna i cjelovita Bosna i Hercegovina a ona može biti takva samo ukoliko su sva tri konstitutivna naroda u jednakopravnom položaju”, rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za HRT istaknuvši da je Hrvatskoj u kontekstu odnosa s BiH važan položaj Hrvata u toj zemlji.

“Razgovarat ćemo gotovo o svim pitanjima koje zanimaju dvije države”, najavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, uoči zajedničke sjednice dviju vlada u petak u Sarajevu.

Pejčinović Burić je u razgovoru naglasila kako je ovoj vladi odnos s BiH na samom vrhu vanjskopolitičkih prioriteta. Hrvatska pomaže Bosni i Hercegovini na putu prema kandidaturi za članstvo u EU-u, ali najveći dio posla mora odraditi sama Bosna i  Hercegovina provedbom reformi, prije svega strukturnih, rekla je, među ostalim, Pejčinović Burić.

Na pitanje o majorizaciji Hrvatska u BiH, hrvatska ministrica je ocijenila da “na žalost daytonski sustav u jednom dijelu omogućuje manipuliranje što se događalo u prošlosti kod izbornih procesa”.

“Naime, Hrvati kao najmanja zajednica su majorizirani od strane drugih na raznim razinama”, te, primjerice, u prošlosti nisu birali svog predstavnika u predsjedništvo, rekla je Pejčinović Burić.

Stoga “treba provesti određenu reformu izbornog zakona”, rekla je Pejčinović Burić i dodala da su izbori sljedeće godine te da je sam Ustavni sud BiH presudio da jednu takvu reformu treba provesti.

Komentiraj